Οι Pan Gregorians δείχνουν το δρόμο
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Οργανώνεται η Ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα. Οι Pan Gregorians, δείχνοντας το δρόμο, θα προβάλλουν στα εστιατόρια την Ελλάδα ως ιδανικό τουριστικό προορισμό γι αυτό το καλοκαίρι. Προσδοκία, να εισρεύσουν στη γενέτειρα περισσότεροι τουρίστες, άρα και μεγαλύτερο συνάλλαγμα, αν και το ισοζύγιο του «ταμείου» είναι ορισμένες φορές αντιστρόφως ανάλογο.
Στην προσπάθεια αυτή θα συμμετάσχουν, σε πρώτη φάση, περίπου 4.000 ελληνο-αμερικανικής ιδιοκτησίας εστιατόρια, τα τραπέζια των οποίων θα «στρωθούν» με πίνακες ζωγραφικής σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων.
Μετά τον φωτεινό πίνακα αφιερωμένο στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης, ξεκινάει η νέα εκστρατεία ώστε η Ελλάδα να έχει μια δεύτερη ευκαιρία. Πρόκειται για μια ουσιαστική προσπάθεια για την ανάκτηση του ελληνικού «ονόματος» που δεν αφορά μόνο στις φυσικές ομορφιές της ελληνικής γης, στον τουρισμό και στα παραδοσιακά, αλλά επεκτείνεται και στη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή της χώρας. Τα «σουπλά» θα απεικονίζουν έργα Ελλήνων ζωγράφων, με σκοπό την προώθηση της τουριστικής εικόνας της Ελλάδας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ιδιωτική Συμμαχία- Εθνική Επιτυχία».
Η PanHellenic Post μίλησε με τον Πρόεδρο των Pan Gregorians, κύριο Γεώργιο Σιαμπούλη ο οποίος μας είπε ότι η ιδέα «ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης αγωνίας που έχουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα». Σε συνεργασία με την «Συμμαχία» και το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, «σκεφτήκαμε αυτόν το τρόπο για να διαφημίσουμε την Ελλάδα. Εϊναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τη γενέτειρα».
Τα δύο πρώτα εκατομμύρια «σουπλά» είναι ήδη έτοιμα και σε δύο εβδομάδες θα βρίσκονται τοποθετημένα στα τραπεζάκια των εστιατορίων. Μέσα στο 2012 αναμένονται άλλα πέντε εκατομμύρια, αφού ο Ελληνο-Αμερικανικός Οργανισμός Εστιατόρων ανέλαβε να τυπώσει συνολικά επτά εκατομμύρια αντίτυπα των έργων που θα τοποθετηθούν στα τραπέζια των εστιατορίων-μελών του.
«Βρήκαμε το καλύτερο Τυπογραφείο και η δουλειά που γίνεται είναι εξαιρετική», μας είπε ο κ. Σιαμπούλης και πρόσθεσε ότι τόσο με τη «Συμμαχία» όσο και με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Γιώργο Νικητιάδη «έχουμε μία θαυμάσια συνεργασία».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Pan Gregorians, οι ελληνοαμερικανοί εστιάτορες υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την ιδέα. Πρόεκιται για 40 έργα γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών ενώ σύντομα θα προστεθούν ακόμη 20 έργα. Το όλο εγχείρημα θα κοστίσει αρκετές χιλιάδες δολάρια τα οποία θα καταβάλουν οι Pan Gregorians.
Είκοσι καλλιτέχνες όπως οι: Δάφνη Αγγελίδου, Μαρία Αναστασίου, Χρύσα Βέργη, Εριέττα Βορδώνη, Μαρία Γιαννακάκη, Τάνια Δημητρακοπούλου, Σοφία Καλογεροπούλου, Ειρήνη Κανά, Καλλιρρόη Μαρούδα, Μαρία Φιλοπούλου, Δ. Ανδρεαδάκης, Σ. Γεωργιάδης, Κ. Γεωργίου, Δ. Κούκος, Σ. Κουρσάρης, Π. Μπελντέκος, Χ. Παλλαντζάς, Α. Ραζής, Π. Σάμιος, Δ. Σαρασίτης, στάθηκαν ανοιχτοί στο κάλεσμα και παραχώρησαν τα πνευματικά δικαιώματα δύο έργων τους ο καθένας.
Η PanHellenic Post, μίλησε και με τον κύριο Νίκο Αποστολόπουλο, πρώην Πρόεδρο των Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» ο οποίος επεσήμανε: «Εμείς θέλουμε τα σουπλά αυτά να είναι καλλιτεχνήματα ώστε όχι μόνο να τα θαυμάζουν οι πελάτες στα εστιατόρια, αλλά να τα παίρνουν και στα σπίτια τους». Και πρόσθεσε: “Μόνο έτσι θα προκαλέσουμε το ενδιαφέρον των πελατών να επισκεφθούν τη γενέτειρα. Στο σπίτι τους μπορούν να τα κρατούν σαν ένα είδος συλλογής και να τα επιδεικνύουν σε φίλους και γνωστούς τους, γεγονός που θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τον κύκλο των εν δυνάμει επισκεπτών της γενέτειρας».
Πάντως δεν έλειψαν και εκείνοι που υποστήριξαν ότι μαζί με τους ταλαντούχους νέους θα έπρεπε να παραχωρηθούν από τους απογόνους τα πνευματικά δικαιώματα και κλασσικών Ελλήνων ζωγράφων, προκειμένου να τοποθετηθούν και δικά τους έργα, τα οποία είναι γνωστά στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να επεδείκνυαν μεγαλύτερο ζήλο οι Αμερικανοί, να συλλέξουν τα έργα αυτά και να τα διαφημίσουν αναλόγως στους φίλους και συγγενείς τους.
Αναδρομή
Να σημειωθεί ότι για τα ελληνο-αμερικανικά εστιατόρια, εκτενή αναφορά κάνει στο βιβλίο του «Οι Ελληνοαμερικανοί», (Εκδόσεις Παπαζήση, 2007) ο αείμνηστος ομογενής δημοσιογράφος Μπάμπης Μαρκέτος. Αναφερόμενος στα ελληνικής ιδιοκτησίας εστιατόρια στην Αμερική, έγραφε στο βιβλίο του:
«Και ο τελευταίος Αμερικανός γνωρίζει ότι τα περισσότερα εστιατόρια είναι σε χέρια Ελληνοαμερικανών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Η.Π.Α. (U.S. Chamber of Commerce), υπάρχουν σήμερα στην Αμερική περί τις 56.000 ελληνοαμερικανικής ιδιοκτησίας εστιατόρια -μικρά και μεγάλα. Τα περισσότερα, βέβαια, είναι μικρά, με ετήσιο τζίρο από 45.000 μέχρι 100.000 δολλάρια. Άλλα ανάμεσα τους υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις με χονδρική είσπραξη χιλιάδων δολλαρίων ημερησίως, όπως η αλυσίδα εστιατορίων του Οδυσσέα Αυγερινού (Ulysses Auger ή Blackie) στην Ουάσιγκτων. Ενδεικτικά μόνο, μπορούμε να αναφέρωμε εδώ το Fields Restaurant του Ντην Γκόφης (Dean Gofis) στο Σικάγο, το καταπληκτικό εστιατόριο Atlantis στο Σάν Ντιέγκο, το Seafare of the Aegean του Χρήστου Μπάστη στην Νέα Υόρκη, τις επιχειρήσεις του Λούη Γκότση στο Κάνσας, τα τέσσερα εστιατόρια Christie’s στο Χιούστον, Τέξας, και τα πέντε Steves Bar-B-Q του Στηβ Καλουδά, επίσης στο Χιούστον.
»Το χονδρικό εισόδημα των ελληνικής ιδιοκτησίας εστιατορίων -μικρών και μεγάλων- είναι δύσκολο να υπολογιστεί με απόλυτη ακρίβεια στο σύνολο του, αλλά κατά την γνώμη των ειδικών ξεπερνά συνολικά τα δύο δισεκατομμύρια δολλάρια ετησίως(!) -με καθαρά κέρδη γύρω στα διακόσια πενήντα εκατομμύρια δολλάρια και πλέον. Άλλα στοιχεία καταδεικνύουν ότι από 850,000 περίπου ενήλικες άρρενες ελληνικής καταγωγής στην Αμερική -20 έως 60 ετών- οι 95.000 περίπου, ή πάνω από 10 τοις εκατόν, είναι ιδιοκτήτες εστιατορίων ή εργάζονται σε εστιατόρια». (Οι Ελληνοαμερικανοί, σελ. 201-202).
Εκατομμύρια τζίρος
Αυτά συνέβαιναν το 1976. Σήμερα, τα εστιατόρια των ελληνοαμερικανών πρέπει να υπολογίζονται σε περισσότερα από 70.000, αν και είναι δύσκολη η ακριβής καταμέτρησή τους. Ο ετήσιος τζίρος για ένα μεσαίας κατηγορίας εστιατόριο πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ του 1.000.000,00 δολαρίων και του 1.200.000,00 δολαρίων.
Ζητήσαμε να μάθουμε από την Διευθύντρια των Pan Gregorians κυρία Τόνι Μπλετσάκη τα ονόματα των εστιατορίων στα οποία θα τοποθετηθούν τα «σουπλά». «Θα τα έχουν όλα τα μέλη μας, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κανένα», μας είπε.
Να προσθέσουμε ότι η ονομασία Pan Gregorians του Οργανισμού που συνενώνει όλους τους Ελληνοαμερικανούς εστιάτορες, προέρχεται από τις λέξεις Pan (όλοι) και Greeks (Ελληνες).
Πανομογενειακή εκστρατεία
Πάντως με αφορμή την εκστρατεία των ελληνικής ιδιοκτησίας εστιατορίων της Αμερικής, θα πρέπει να υπάρξει ένας γενικότερος σχεδιασμός, για την κινητοποίηση των ελληνικής καταγωγής πολιτών σε όλο τον κόσμο, για την προβολή της Ελλάδος ως τόπου πολιτιστικού, εκκλησιαστικού, συνεδριακού, αρχαιολογικού και τουρισμού αναψυχής.
Ήρθε ο καιρός οι ελληνικής καταγωγής πολίτες του κόσμου να αναλάβουν να προωθήσουν στην διεθνή κοινή γνώμη τη θετική πλευρά της Ελλάδος, αυτή που μας κάνει υπερήφανος για την καταγωγή μας. Έχουμε Μνημεία αρχαίου Πολιτισμού αξεπέραστου. Αλλά διαθέτουμε και σύγχρονα επιτεύγματα πολιτισμού στα εικαστικά, στις Τέχνες, στα Γράμματα, στο θέατρο, στη μουσική. Διαθέτουμε Αρχαία Ιστορία ένδοξη, αλλά έχουμε και σύγχρονη ιστορία ηρωικών κατορθωμάτων.
Η Ελλάδα ποτέ δεν έπαψε να είναι κοιτίδα πολιτισμού. Να παράγει πνεύμα υψηλό, να δημιουργεί επιτεύγματα στην Ιατρική, και σε άλλους επιστημονικούς τομείς. Να διακρίνεται σε Ολυμπιάδες πνεύματος, όπως πρόσφατα έγινε με τους τελειόφοιτους της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι, κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου.
Στον διαγωνισμό, όπου πανεπιστήμια απ’ όλο τον κόσμο διασταυρώνουν τα επιχειρήματά τους με βάση τον Ιουστινιάνειο Κώδικα πάνω σε ένα πρόβλημα Ρωμαϊκού Δικαίου, οι Ελληνες φοιτητές έφτασαν στον τελικό της διοργάνωσης, εκτοπίζοντας ακόμα και τη Νομική της Οξφόρδης. Έχασαν όμως το έπαθλο από το Πανεπιστήμιο της Τρίερ. Η Εικονική Δίκη διοργανώθηκε για 5η συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο ΙΜΑΡΕΤ στην Καβάλα και τους Φιλίππους.
Με στοιχεία και από την «Καθημερινή».
Σχόλια Facebook