Ψάχνουν πετρέλαιο, παράγουν …σεισμούς στο Οχάιο!
Ανησυχία έχει προκληθεί στους κατοίκους των μεσοδυτικών Πολιτειών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες ομογενείς, από την απότομη αύξηση που καταγράφεται στη συχνότητα των σεισμών στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και η οποία οφείλεται πιθανότητα στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως τουλάχιστον εκτιμούν ερευνητές της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS.
Η συχνότητα δονήσεων με ένταση άνω των 3,0 βαθμών αυξήθηκε κατά 20 φορές από τα τέλη του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα, και η μεταβολή αυτή «είναι σχεδόν σίγουρα ανθρωπογενής» αναφέρει η ερευνητική ομάδα.
Εξάλλου, όπως δήλωσε σε συνεργάτη της PanHellenic Post η ομογενής Ελένη Καζαμία, Χημικός, από το Youngstown Οχάιο, 11 σεισμοί της τάξεως των 3ων Βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν στην περιοχή μέσα στο 2011, κάτι που δεν είχε συμβεί τα τελευταία 25 χρόνια.
Μάλιστα, πρόβλημα δημιουργεί και η κακή διαχείριση των αποβλήτων με αποτέλεσμα η περιοχή να μυρίζει έντονα Μεθάνιο.
Ανεξάρτητοι ειδικοί που κλήθηκαν να σχολιάσουν την έρευνα ήταν μοιρασμένοι όσον αφορά τη γνώμη τους για τα αποτελέσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί αλλά πρόκειται να παρουσιαστούν σε συνέδριο εντός του Απριλίου. Η περίληψη της μελέτης είναι διαθέσιμη εδώ.
Η έρευνα καταγράφει μια μικρή αρχικά αύξηση των σεισμών που εμφανίστηκε το 2001 κατά μήκους των συνόρων του Κολοράντο και του Νιού Μέξικο, μια περιοχή στην οποία άρχισαν τότε να εξορύσσονται αράγονται μεγάλες ποσότητες μεθανίου.
Μια δεύτερη, πιο απότομη αύξηση καταγράφηκε το 2009 σε όλη τη μεσοδυτική χώρα και δείχνει να συνδέεται με τις γεωτρήσεις πετρελαίου και αερίου, από τις οποίες αρκετές βρίσκονται στο Άρκανσο και την Οκλαχόμα.
Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή προβλέπονταν 100.000 νέες θέσεις εργασίας, κάτι που πλέον μοιάζει με ανέφικτο στόχο καθώς πολλοί κάτοικοι σπεύδουν να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Η αύξηση στη συχνότητα των μικροσεισμών ήταν γνωστή από προηγούμενες έρευνες. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες είχαν αποδώσει σεισμούς στο Άρκανσο, την Οκλαχόμα και το Οχάιο στις λεγόμενες γεωτρήσεις ρωγμάτωσης στις οποίες τεράστιες ποσότητες νερού, χημικών και άμμου διοχετεύονται υπό πίεση μέσα σε σχιστολιθικά πετρώματα, τα οποία θρυματτίζονται απότομα και απελευθερώνουν έτσι το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο που περιέχουν στο εσωτερικό τους.
Πάντως, ο επικεφαλής της νέας μελέτες στο USGS, Ουίλιαμ Έλσγουορθ, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει πως η τεχνική της ρωγμάτωσης προκαλεί το πρόβλημα, αλλά το φαινόμενο πρέπει να οφείλεται σε άλλο μηχανισμό.
Με στοιχεία και από Newsroom ΔΟΛ.
Σχόλια Facebook