Πως να αντιμετωπίσετε τις αλλεργίες της άνοιξης

Η Άνοιξη είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου! Μήπως όμως εσύ είσαι από τις γυναίκες που υποφέρουν στα πρώτα άνθη της; Φτερνίζεσαι, η μύτη σου τρέχει και τα μάτια σου κλαίνε από τα λουλούδια και τα φυτά που “φουντώνουν” αυτήν την εποχή! Τι μπορείς να κάνεις για να μετριάσεις την επίδραση της ανοιξιάτικης αλλεργίας στον οργανισμό σου; Ποια διατροφή να ακολουθήσεις για να είσαι έτοιμη να “αμυνθείς” στην flower επίθεση της Άνοιξης;
Η Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Νίκολη Θανοπούλου σου δίνει συμβουλές… Δυνατό ανοσοποιητικό, καλύτερη άμυνα στις αλλεργίες… Μια ισορροπημένη διατροφή για τόνωση του ανοσοποιητικού, άρα και του οργανισμού -που ταυτόχρονα σημαίνει και διατήρηση σωματικού βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα- σίγουρα περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφίμων  πλούσιων σε αντιοξειδωτικά.
Κατατρόπωσε τις ελεύθερες ρίζες: Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τονώνουν τον οργανισμό και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που θεωρούνται τοξικές για τον οργανισμό! Δημιουργούνται σε καταστάσεις έντονου στρες, ύστερα από μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά και απότο κάπνισμα.
Ενυδάτωση τώρα: Ένα ακόμη μυστικό για γερό οργανισμό είναι η καλή και επαρκής ενυδάτωση. Να πίνεις πολλά υγρά, να διατηρείς επαρκώς ενυδατωμένο τον οργανισμό!
Τροφές που συμβάλλουν στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας: Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Νίκολη Θανοπούλου σου δίνει τις τροφές που θα σε ενυδατώσουν και θα σου προσφέρουν πολλά αντιοξειδωτικά:
Βιταμίνη Α/καροτενοειδή: Κόκκινα, πορτοκαλί, κίτρινα φρούτα και λαχανικά όπως για παράδειγμα βερίκοκα, μάνγκο, καρπούζι, γκρεϊπφρούτ, ανανάς, ροδάκινα, μούρα, καρότα, γλυκοπατάτες, πιπεριά, τομάτες, κολοκύθα, καλαμπόκι. Την βιταμίνη θα βρεις και στα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και τα κολοκυθάκια. Πλούσιες πηγές βιταμίνης είναι το συκώτι, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα τα λιπαρά ψάρια και ιχθυέλαια.
Βιταμίνη Ε: Φυτικά έλαια, κόκκοι σταριού, φρέσκοι ξηροί καρποί (π.χ καρύδια, ηλιόσποροι), αβοκάντο, φυστικοβούτυρο, φύκια, αυγά, σπαράγγια, αλεύρι από βρώμη, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, θαλασσινά (π.χ. αστακός, σολομός).
Βιταμίνη C: Εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι κ.α), ροδάκινο, ακτινίδιο, φράουλες, εξωτικά φρούτα, μπρόκολο, τομάτες, πιπεριές, πατάτα, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι.
Σελήνιο: Ψάρια, καβούρι, πουλερικά, συκώτι, στάρι
Συνένζυμο Q10: Λιπαρά ψάρια (π.χ σαρδέλα, σκουμπρί, σολομό, ρέγα, γαύρο, κολιό, πέρκα κ.α.), δημητριακά ολικής αλέσης, λαχανικά (ιδιαίτερα σπανάκι και μπρόκολο), κρέας, πουλερικά, σόγια, καρύδια.
Τροφές που περιέχουν θείο: Σκόρδο, κρεμμύδι, ψάρι, συκώτι, αυγά, ξηροί καρποί.
Φλαβονοειδή: Λαχανικά, φρούτα (ιδιαίτερα εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλι, λεμόνι, γκρειπ φρουτ), τσάι (μαύρο και πράσινο), κόκκινο κρασί.
Προσοχή! Αν κάποιος έχει αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο πρέπει να αποφεύγονται μόνο τα τρόφιμα που περιέχουν το γνωστό αλλεργιογόνο παράγοντα. Τροφές που πρέπει να μην καταναλώνονται σε μία τέτοια περίπτωση είναι ξηροι καρποί, εσπεριδοειδή, γαλακτοκομικά, θαλασσινά, ψάρια, αυγό, προιοντα που [εριέχουν τα παραπάνω, αλκοολ, καφεινη. Smart Tip: Η σωστή διατροφή θα βοηθήσει, όμως δεν εγγυάται 100% βελτίωση της κατάστασης και της έξαρσης της αλλεργίας! Και τι γίνεται όταν παίρνω χάπια για την αλλεργία μου; Αν σε ταλαιπωρεί σε μεγάλο βαθμό, είναι πιθανό ο αλλεργιολόγος να σου έχει συστήσει συγκεκριμένη αγωγή. Παίζει ρόλο σε αυτή την περίπτωση η διατροφή σου; “Τα φάρμακα που δίνονται σε αλλεργίες είναι πολλά! Μια γενική οδηγία παρόλα αυτά (για την πλειοψηφία αυτών), είναι να λαμβάνονται χωρίς φαγητό, που πολλές φορές μειώνει τη δράση ή την απορρόφησή τους από τον οργανισμό” εξηγεί η διαιτολόγος.
Επιπλέον καλό είναι να ξέρεις πως τα περισσότερα φάρμακα αλληλεπιδρούν με το αλκοόλ, που σημαίνει πως αυτά τα δύο δεν πρέπει να… συνδυάζονται! Εκείνο που πρέπει να συγκρατήσεις είναι πως οι τροφές δρουν ανασταλτικά για τα φάρμακα και έτσι δεν πρέπει να χορηγούνται ταυτόχρονα με φαγητό και αλκοόλ!
Αν πάλι το αντιαλλεργικό φάρμακό σου είναι εισπνεόμενο, συνήθως πρέπει να αποφεύγεις το χυμό grapefruit. “Αν ταυτόχρονα καταλώνεις το φάρμακο πιθανότητα δεν θα δράσει κάν!” Επίσης, συνήθως τα εισπνεόμενα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται πριν το πρωινό.

ΠΗΓΗ: TL!FE