Ομογενείς με αυτοκίνητο στην Ελλάδα
Συχνά ομογενείς που επισκέπτονται την Ελλάδα για διακοπές, θέλουν να φέρουν μαζί και να οδηγήσουν το αυτοκίνητό τους στην πατρίδα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να τηρηθούν ορισμένες διαδικασίες που έχουν να κάνουν με τη χώρα διαμονής από την οποία προέρχονται. Σύμφωνα με την Τροχαία Αθηνών, ομογενείς οδηγοί που φθάνουν στην Ελλάδα με δικό τους αυτοκίνητο, από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θέλουν να το οδηγήσουν, μπορούν να το φέρουν και να κινηθούν κανονικά στους δρόμους της Ελλάδας. Τα σύνορα είναι κοινά και είναι ανοικτά. Μπορούν να μπουν και να κινήσουν το όχημά τους στην Ελλάδα με το δίπλωμα το Βελγικό ή το Γερμανικό, Βεβαίως πρέπει να έχουν μαζί τους την ασφάλισή που έχουν στις χώρες τους.
Για αυτοκίνητα, όμως, με πινακίδες τρίτων χωρών, όπως π.χ. Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Καναδά, τα πράγματα διαφέρουν. Ο κάτοχος αυτοκινήτου με πινακίδες τρίτης χώρας, πρέπει, πριν μπει στην Ελλάδα, να έχει μετατρέψει το δίπλωμά του σε διεθνές. ( International). Δεν μπορεί με το δίπλωμα της τρίτης χώρας (δηλαδή χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), να έρθει στην Ελλάδα και να οδηγήσει.
Ασφάλεια
Επίσης, την ώρα που πρόκειται να περάσει τα σύνορα, ή τα λιμάνια, για να μπει στην Ελλάδα, υπάρχει δυνατότητα να ασφαλιστεί στο Γραφείο Διεθνούς Ασφαλίσεως. Να πάρει δηλαδή για ένα μήνα το λιγότερο, ασφαλιστική κάλυψη με ειδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Αντίθετα, ο οδηγός που έρχεται από την ΕΕ δεν χρειάζεται να ασφαλίσει το αυτοκίνητό του στην Ελλάδα, διότι είναι ασφαλισμένος στη δική του χώρα, από τη δική του ασφαλιστική εταιρία. Χρειάζεται, όμως, να έχει βγάλει μία «πράσινη κάρτα» για τις ημέρες που θα κυκλοφορεί στον ελληνικό χώρο το αυτοκίνητό του.
Στην περίπτωση που ο επισκέπτης έρχεται με βίζα (τουριστική, εμπορική κλπ.) και έχει διεθνές δίπλωμα, η ασφάλισή του ισχύουν όσο χρόνο ισχύει και η άδεια παραμονής στην Ελλάδα.
Προσοχή, να μην έλθει στην Ελλάδα ο ομογενής και οδηγήσει αυτοκίνητο συγγενούς του. Δεν καλύπτεται από καμία ασφάλεια στην περίπτωση που γίνει πρόξενος ατυχήματος. Αντίθετα, νοικιασμένο αυτοκίνητο μπορεί να οδηγήσει, γιατί το συγκεκριμένο αυτοκίνητο και ο οδηγός του καλύπτονται από την ασφαλιστική εταιρία που καλύπτει την επιχείρηση.
Στην Ελλάδα, Τροχαία ατυχήματα αποτελούν μάστιγα. Ο φόρος αίματος είναι βαρύς. 18.553 ατυχήματα είχαν σαν αποτέλεσμα 1.681 νεκρούς και 16.872 τραυματίες μέσα στο 2011!
Αιτίες
Ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων; Στην Αθήνα είναι η μη καλή οδική συμπεριφορά των οδηγών, σύμφωνα με τον διευθυντή της Τροχαίας Αθηνών. «Ενώ θα έπρεπε σε μία πόλη που έχει τόσες χιλιάδες αυτοκίνητα και, επομένως, οι ταχύτητες είναι μικρές να μην έχουμε σοβαρά τροχαία, εντούτοις συμβαίνει το αντίθετο. Τούτο διότι έχουμε πολλές παραβιάσεις σηματοδοτών ενώ πολλοί οδηγοί δεν σταματούν στις πινακίδες stop».
Μην νομίσετε, όμως, ότι υπεύθυνοι είναι μόνον οι οδηγοί. Πολλές φορές έχουμε παρασύρσεις πεζών διότι δεν έχουν την υπομονή να περάσουν από τις διαβάσεις και πηδούν από τα κιγκλιδώματα. Από κει και πέρα τις νυκτερινές ώρες, αιτία πολλών τροχαίων είναι δυστυχώς το αλκοόλ, η μέθη.
Ομογενείς και τροχαία
Σε τροχαία εμπλέκονται και ομογενείς. «Οι άνθρωποι έχουν μάθει σε μία άλλη παιδεία οδικής συμπεριφοράς. Εδώ στην Ελλάδα είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα και έτσι εμπλέκονται σε ένα ποσοστό περίπου, το καλοκαίρι, της τάξης του 7 με 8%», μας είπε ανώτατος αξιωματικός της Τροχαίας.
Ρωτήσαμε τι πρέπει να κάνει ένας ομογενής οδηγός που ενδεχομένως εμπλακεί σε τροχαίο στη γενέτειρα. «Εάν ομογενής εμπλακεί σε οποιοδήποτε τροχαίο ατύχημα αυτό που τον συμβουλεύουμε να πάρει αμέσως είναι το ¨100΄΄». Με την κλήση, «θα φθάσει στο χώρο του συμβάντος σταθμός της τροχαίας, έστω και εάν πρόκειται μόνον για υλικές ζημίες».
Σαφώς, ανάλογα με την υπαιτιότητα, θα υπάρξει και η αντίστοιχη αποζημίωση και ακόμη περισσότερο σε σχέση με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν κατά το ατύχημα.
Σε περίπτωση, όμως, που είναι ξεκαθαρισμένο ποιος είναι υπαίτιος και αναλαμβάνει την ευθύνη του ατυχήματος, γίνεται η δήλωση προς την ασφαλιστική εταιρία και μαζί με μία κοινή δήλωση. –υπάρχει και φόρμα ειδική από τις ασφαλιστικές εταιρίες- οι ασφαλιστικές εταιρίες έρχονται σε επαφή και καταλήγουν ως προς τα ζητήματα της αποζημίωσης.
Η αποζημίωση, πέρα από τις υλικές ζημιές μπορεί να περιλαμβάνει τόσο την ηθική βλάβη όσο και την ψυχική οδύνη των συγγενικών προσώπων όταν έχουμε απώλεια ζωής. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Ένας συμβιβασμός, όμως, θα πρέπει να αποτελείται από εκείνα τα στοιχεία που κάνουν δίκαιο και εύλογο το αίτημα του κάθε μέρους και αντίστοιχα ικανοποιεί και τα δύο μέρη.
Πάντως, σε κάθε ατύχημα η ασφαλιστική εταιρία στέλνει ένα πραγματογνώμονα για να εξετάσει τους παράγοντες του ατυχήματος.
Από τη στιγμή που επέλθει συμφωνία, μέσα σε ένα μήνα, συνήθως, αποζημιώνονται όλοι οι πελάτες. Τώρα, αν υπάρχει κάτι που καθυστερεί την αποζημίωση θα είναι κυρίως αν το τροχαίο ατύχημα έχει τραυματισμό ανθρώπου
Μία σημαντική λεπτομέρεια: Σε περίπτωση που ομογενής εμπλέκεται σε τροχαίο με νεκρό ή σοβαρά τραυματία, επειδή είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, υπάρχει η εντολή της εισαγγελίας της αυτοφώρου διαδικασίας. Δηλαδή συλλαμβάνεται και οδηγείται στον Εισαγγελέα.
Σχόλια Facebook