Παρέλαση μαθητών στην Αθήνα υπό τη «σκιά» χιλιάδων αστυνομικών
Με αστυνομοκρατούμενο το κέντρο της πρωτεύουσας η Αθήνα έζησε μιά μαθητική παρέλαση διαφορετική από κάθε άλλη. Με το δόγμα Χρυσοχοϊδη περί «μηδενικής ανοχής» σε πλήρη ανάπτυξη, οι αστυνομικοί απομάκρυναν ή απέκλειαν την πρόσβαση από και προς το Σύνταγμα σε οποιονδήποτε μεμονωμένο πολίτη ή ομάδες πολιτών για τους οποίους εκτιμούσαν (!) ότι είχαν πρόθεση να διαμαρτυρηθούν.
Έτσι οι μαθητές παρήλασαν μπροστά μόνον στους γονείς, φίλους και συμξμαθητές τους που τους χειροκρότησαν με ενθουσιασμό. Αντίθετα, οι μαθητές, σαν συνεννοημένμοι από παλιά, γύρισαν προς την αντίθετη μεριά το κεφάλι μπροστά από τους επισήμους, δείχνοντας, με τον τρόπο αυτό, την απαρέσκειά τους.
Βέβαια ο υπουργός Παιδείας κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης, αδίκως εισέπραξε την αποδοκιμασία των μαθητών, αφού μόλις πριν από λίγες ημέρες ανέλαβε καθήκοντα στο υπουργείο.
Πάντως, ευτύχημα είναι ότι σοβρά επεισόδια δεν σημειώθηκαν παρά το γεγο0νός ότι σε κάποιες φορές απειλήθηκε να γενικευθούν κάποιες μικρο-συρράξεις διαμαρτυρόμενων πολιτών και αστυνομικών.
Τουλάχιστον σε μία περίπτωση, λίγοι διαμαρτυρόμενοι πολίτες που πέτυχαν να ξεφύγφουν από την αστυνομική επιτήρηση και να φθάσουν μέχρι τον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου, έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Γρήγορα, όμως, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ σε πλήρη εξάρτηση τους απέκοψαν. Στην πλειοψηφία τους ήταν εκπαιδευτικοί – συνδικαλιστές. Σε μία στιγμή οι διαπληκτισμοί μεταξύ των ολίγων διαδηλωτών και της αστυνομίας επί της Βουκουρεστίου έδειξαν πως το επεισόδιο θα μπορούσε να πάρει διαστάσεις.
Καρέκλες από τις παρακείμενες καφετέριες εκσφενδονίστηκαν κατά των ανδρών των ΜΑΤ όπως επίσης και διάφορα αντικείμενα, αλλά αυτή η αντιπαράθεση δεν συνεχίστηκε. Οι δυνάμεις της αστυνομίας άλλωστε ήταν πολλαπλάσιες των διαδηλωτών.
Στην Βουκουρεστίου εμφανίστηκε και μία ομάδα πολιτών από τον Βύρωνα, με πανό και συνθήματα με αντικείμενο κυρίως το χαράτσι της ΔΕΗ. Με την λήξη της παρέλασης, οι ομάδες αυτές αποχώρησαν προς την κατεύθυνση της Ακαδημίας Αθηνών και στην συνέχεια διαλύθηκαν.
Από τα στοιχεία που κοινοποίησε η Αστυνομία από το πρωί έως και το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν 27 προσαγωγές τόσο στα σημεία όπου επικράτησε ένταση όσο και στον ευρύτερο χώρο του κέντρου. Μετά τις 12:30 άρχισαν να αποχωρούν οι δυνάμεις της Αστυνομίας που ήταν αναπτυγμένες επί της Πανεπιστημίου. Λίγο νωρίτερα είχε δοθεί στην κυκλοφορία η Σταδίου.
Σε λακωνικού τύπου δηλώσεις περιορίστηκαν οι πολιτικοί μετά την παρέλαση. Ο υπουργός Παιδείας κ. Μπαμπινιώτης αναφέρθηκε στην ανάγκη αναμόρφωσης της Παιδείας, ως οχήματος υπέρβασης της κρίσης. Κανείς πολιτικός δεν απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που αφορούσαν τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Εντυπωσιασμένοι αλλά και προβληματισμένοι ήταν και οι ξένοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι παρακολούθησαν την παρέλαση και με πολύ ενδιαφέρον αναμένουν την στρατιωτική παρέλαση της Κυριακής. «Το στοιχείο που ξεχωρίζει είναι η τεράστια κινητοποίηση της Αστυνομίας σε μία ημέρα εορτασμού της Ελευθερίας. Αυτή και μόνον η αντίφαση εκφράζει την πραγματική εικόνα της χώρας όπου κυριαρχεί η οργή και ο θυμός για την οικονομική κατάσταση. Περιμένουμε να δούμε πώς θα έχουν τα πράγματα την Κυριακή κατά τη διάρκεια της μεγάλης παρέλασης. Να δούμε αν θα υπάρξει η επανάληψη των επεισοδίων της 28ης Οκτωβρίου» ήταν τα λόγια του ανταποκριτή του δικτύου BBC στην Αθήνα Μαρκ Λόουεν, σύμφωνα με το «Zougla radio».
Σχόλια Facebook