Τι γίνεται με τους Έλληνες Ταξιτζήδες στην Αυστραλία;
Η πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα διέψευσε ότι το επάγγελμα του οδηγού ταξί συγκαταλέγεται στον κατάλογο ειδικοτήτων που προβλέπει το υφιστάμενο πρόγραμμα μετανάστευσης της Αυστραλίας. Η διευκρίνιση αυτή δεν σταμάτησε, όμως, τα δημοσιεύματα και την φημολογία σχετικά με τη δυνατότητα που έχουν Έλληνες να μεταβούν στην Αυστραλία για να εργαστούν ως οδηγοί Ταξί.
Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε η Panhellenic Post με τον ελληνικής καταγωγής Ηρακλή Κατσιαμπάνη, από την υποστήριξε ότι πολλοί Έλληνες έχουν κατακλύσει το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο (e mail) με μηνύματα ζητώντας πληροφορίες και λεπτομέρειες για το πώς μπορούν να φτάσουν στην Αυστραλία και να εργαστούν ως οδηγοί Ταξί.
Η μέθοδος που ακολουθείται στην περίπτωση είναι η εγγραφή σε κάποιο σχολείο στην Αυστραλία για τη λήψη φοιτητικής βίζας. Με αυτήν και με το δικαίωμα που παρέχει ο νόμος για 20 ώρες εργασία την εβδομάδα σε φοιτητές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εργαστούν.
«Έμείς ψάχνουμε οδηγούς για την εταιρία μας. Η Μελβούρνη χρειάζεται περίπου 1.000 οδηγούς ταξί. Εμείς τους βρίσκουμε Κολλέγια που μπορούν να τους δεχθούν και εκείνοι κάνουν την εγγραφή τους, εφόσον πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια», επισημαίνει ο κ. Κατσιαμπάνης ο οποίος έχει γεννηθεί στην Αυστραλία από Έλληνες γονείς.
Τα έξοδα για την εγγραφή στα Κολλέγια και τα εισιτήρια βαρύνουν τον αυτόν που θέλει να πάει στην Αυστραλία. «Η εταιρία μας, η Taxi link», επειδή ψάχνει για προσωπικό, τονίζει ο κ. Κατσιαμπάνης, προσφέρει δωρεάν την εκπαίδευση για να γίνουν ταξιτζήδες, που συνήθως κοστίζει από 700 μέχρι 900 δολάρια και διαρκεί δύο εβδομάδες».
Ο κ. Κατσιαμπάνης προσθέτει πως «είναι πολλοί αυτοί που έχουν έρθει από την Ελλάδα και πολλοί περισσότεροι όσοι μας τηλεφωνούν και μας στέλνουν μηνύματα. Σε παρακαλώ να γράψεις να σταματήσουν να μας στέλνουν e mails γιατί έχουμε λάβει πάρα πολλά δεν θα μπορέσουμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους».
Πάντως η Πρεσβεία της Αυστραλίας χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα, ως «ανακριβή» τα οποία, όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση της ομογενούς Πρέσβειρας κυρίας Τζένι Μπλούμφιλντ, δημιουργούν «λανθασμένες εντυπώσεις και προσδοκίες» στους ενδιαφερόμενους.
«Το μεταναστευτικό πρόγραμμα της Αυστραλίας είναι μεν ανοιχτό σε άτομα από όλο τον κόσμο, αλλά με ειδικότητες και προσόντα για επαγγέλματα που είναι σε ζήτηση, στον κατάλογο των οποίων δεν περιλαμβάνονται οι οδηγοί ταξί».
Η πρεσβεία της Αυστραλίας αποσαφηνίζει, επίσης, ότι η λύση της φοιτητικής βίζας δεν μπορεί να ισχύσει για τη μετάβαση των ενδιαφερομένων αυτοκινητιστών, καθώς αυτή είναι προσωρινή και αφορά μόνον άτομα, που έχουν γίνει δεκτά για σπουδές πλήρους φοίτησης σε κάποιο εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών της χώρας και μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές και το κόστος διαβίωσής τους, με δικαίωμα στην εργασία μόνο 20 ωρών την εβδομάδα.
«Η οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα», όπως επισήμανε η πρεσβευτής της Αυστραλίας «έχει αυξήσει σημαντικά το ενδιαφέρον του κοινού, αλλά και των μέσων ενημέρωσης για τις προοπτικές μετανάστευσης των Ελλήνων στην Αυστραλία. Δυστυχώς, ανακριβή δημοσιεύματα για τα προγράμματα μετανάστευσης της Αυστραλίας έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα προσδοκίας, που είναι αβάσιμο. Αναφορές για μεγάλη αύξηση Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία δεν τεκμηριώνονται από τα στοιχεία, που δείχνουν ότι λιγότερες από 15 βίζες για επαγγελματική μετανάστευση εκδόθηκαν σε Έλληνες υπηκόους, το 2011. Άτομα με διπλή υπηκοότητα, μπορούν ενδεχομένως να ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη για διάφορους λόγους, αλλά δεν συγκαταλέγονται στους μετανάστες».
Τέλος η ανακοίνωση της Αυστραλιανής πρεσβείας καταλήγει: «Η κυβέρνηση και ο λαός της Αυστραλίας κατανοούν τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες και είναι έτοιμοι να συνδράμουν, με κάθε δυνατό τρόπο, στην προσπάθεια της Ελλάδας να ανασυντάξει την οικονομία της. Σε αυτή την προσπάθεια όμως, πρέπει να υπάρξει ακριβής πληροφόρηση και πλήρης κατανόηση των δυνατοτήτων και ευκαιριών που υπάρχουν».
Σχόλια Facebook