Η Άνοιξη μας έφθασε…
Η Άνοιξη, μία από τις τέσσερις εποχές, έχει εμπνεύσει ζωγράφους και ποιητές, σηματοδοτεί την αναγέννηση, την ελπίδα και την προσμονή για κάτι καλύτερο, δημιουργικότερο και, φυσικά είναι ο προπομπός του καλοκαιριού. Βέβαια είναι και η εποχή με τις αλλεργίες που ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους.
«Η άνοιξη μας έφθασε/ εμπρός βήμα ταχύ/ να την προϋπαντήσουμε/ παιδιά στην εξοχή», έγραψε ο ποιητής. Πιό πεζά, όμως, και σύμφωνα με την Wikipedia, αστρονομικά η άνοιξη ξεκινά με την εαρινή ισημερία κατά τις 21 Μαρτίου στο Βόρειο ημισφαίριο. Περιλαμβάνει τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο Μάιο και τελειώνει με το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου.
Στο Νότιο ημισφαίριο η εαρινή ισημερία ξεκινά στις 21 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο και τελειώνει στο χειμερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Δεκεμβρίου.
Στην μετεωρολογία αναφέρονται συμβατικά οι τρεις μήνες του βόρειου είτε του νότιου ημισφαίριου ως Άνοιξη, παρόλο που η πραγματική διάρκεια της εν λόγω εποχής είναι 21 Μαρτίου – 21 Ιουνίου και 21 Σεπτεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Στο Κελτικό ημερολόγιο η Άνοιξη περιλαμβάνει τους μήνες Φεβρουάριο-Απρίλιο.
Πώς έχουμε άνοιξη;
Όπως και το καλοκαίρι η αξονική κλίση της γης στρέφει το βόρειο ημισφαίριο προς τον ήλιο και το φως της ημέρας διαρκεί περισσότερο ή ακριβώς 12 ώρες. Το ημισφαίριο αρχίζει να ζεσταίνεται σημαντικά γεγονός που ευνοεί την ανθοφορία και τη φυτική ανάπτυξη. Το χιόνι (αν υφίσταται) αρχίζει να λιώνει και τα ποτάμια ή οι χείμαροι φουσκώνουν. Τα περισσότερα φυτά ανθίζουν αυτή την εποχή του χρόνου, ακόμα και αν υπάρχουν χιόνια σε ορεινές περιοχές. Σε περιοχές που δεν υπάρχουν βαριές χιονοπτώσεις η Άνοιξη είναι δυνατόν να ξεκινήσει νωρίς τον Φεβρουάριο. Στις υποτροπικές περιοχές οι αλλαγές των εποχών παρουσιάζουν πολύ μικρές διαφορές μεταξύ τους και οι τροπικές σχεδόν καμία. Οι υποαρκτικές περιοχές αντιλαμβάνονται την Άνοιξη κατά τον Μάιο ή τον Ιούνιο και στην Ανταρκτική τον Δεκέμβριο.
Αυτά εγκυκλοπαιδικά. Στην πράξη, όμως, η άνοιξη κάνει την «είσοδό» της πολύ πιό εντυπωσιακά, σχεδόν «φωναχτά»! Η ξαφνική αλλαγή του καιρού, οι αυξημένες θερμοκρασίες, η έντονη ηλιοφάνεια, όλα δείχνουν ότι η πιο ευωδιαστή εποχή του χρόνου είναι ήδη εδώ! Κατέφθασε από το πρωϊ της Τρίτης 20 Μαρτίου, στις 7:15. Μία μέρα νωρίτερα, δηλαδή, από την ημερολογιακή της άφιξη.
Η τελευταία φορά που η άνοιξη έφθασε τόσο νωρίς ήταν τον 19ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1896. Ακολούθησαν δεκαετίες κατά τις οποίες η πολύχρωμη εποχή ξεπρόβαλε την 21η του μήνα – εξ ού και η επικράτηση της πεποίθησης ότι τότε πραγματοποιείται η έλευσή της.
Σήμερα, μάλιστα έχουμε ισημερία, δηλαδή η μέρα έχει διάρκεια ακριβώς όσο και η νύκτα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της NASA η επόμενη φορά που η εαρινή ισημερία θα πραγματοποιηθεί κατά την 21η Μαρτίου, θα είναι το 2102.
Τι είναι η ισημερία;
Το φαινόμενο της ισημερίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται στον «χορό» της Γης γύρω από τον εαυτό της και τον Ηλιο. Επειδή ο άξονας περιστροφής της Γης δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς της, η διάρκεια τόσο της μέρας όσο και της νύχτας μεγαλώνει ή αντίθετα μικραίνει. Ωστόσο, δύο φορές τον χρόνο η Γη παίρνει τέτοια θέση, που οι ακτίνες του Ηλιου πέφτουν κάθετα στον ισημερινό.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr
Σχόλια Facebook