Γνώριζε ο Δημ. Δόλλης για την «έξωση» του ΣΑΕ από το κτήριο Μακρίδη
Η απόπειρα «εξώσεως» του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού από το κτίριο δωρεάς Θωμά Μακρίδη και η μετακόμισή του σε χώρους του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου (Σ.Σ. το οποίο ο δήμαρχος θεωρεί «εντελώς ανεπαρκές για τις ανάγκες του Δήμου», περισσεύει, όμως, χώρος για να στεγάσει ξένες προς το Δήμο υπηρεσίες, όπως είναι το ΣΑΕ!) τελεί υπό την έγκριση, αν όχι και παρότρυνση, του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Δημ. Δόλλη, κάτι που επιμελώς απέκρυψε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης στην «έντονη» απάντησή του στην ανοικτή επιστολή του προεδρείου ΣΑΕ. https://www.panhellenicpost.com/2012/03/17
Την πρόθεσή του να «διευκολύνει» τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη στην μετακίνηση των γραφείων του ΣΑΕ επίσημα είχε προαναγγείλει στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς (sic) ο Υφυπουργός κ. Δόλλης κατά την κατάθεσή του στην συνεδρίαση της 2ας Φεβρουαρίου 2012, ημέρα Πέμπτη.
Από όσα είχε δηλώσει ο κ. Δόλλης στη συνεδρίαση, παρουσία τόσο του Προέδρου της Επιτροπής κ. Ηλία Καρανίκα, όσο και του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Πέτρου Παναγιωτόπουλου, ήταν ειλημμένη, από τον ίδιο και τον κ. Μπουτάρη, χωρίς να αναμένουν την γνώμη του προεδρείου του ΣΑΕ, η απόφαση της μεταστέγασης των γραφείων του ΣΑΕ.
Σύμφωνα με τα Πρακτικά της συνεδρίασης, τα οποία εξασφάλισε η «PanHellenic Post», ο κ. Δόλλης, απαντώντας στο ερώτημα που ο ίδιος έθεσε: «Το γραφείο Θεσσαλονίκης θα υπάρχει ή δεν θα υπάρχει; Πώς πρέπει να υπάρχει;» αποκάλυψε ότι «…θα μεταφερθεί το ΣΑΕ σε γραφεία που θα δώσει ο Δήμος για να έχει στη διάθεσή του όλες τις αίθουσες και τέλος να μειωθούν όλα τα λειτουργικά του έξοδα στο ρεύμα κ.α.. Επομένως, το γραφείο της Θεσσαλονίκης θα αλλάξει και θα μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς του».
Στο σημείο αυτό εντύπωση προκαλεί η κραυγαλέα αντίφαση ανάμεσα στους ισχυρισμούς Μπουτάρη, όπως αναφέρονται στην «απάντηση» στην επιστολή ΣΑΕ όπου σημειώνει ότι «…η μετεστέγαση του ΣΑΕ κρίθηκε απαραίτητη, δεδομένου ότι η δημοτική Αρχή, ήδη από τον Ιανουάριο του 2011, βρίσκεται σε διαδικασία εξορθολογισμού των δαπανών για ενοίκια που καταβάλλει ο Δήμος, επιχειρώντας να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του σε δημοτικά ακίνητα» και στην εκτίμηση του Υφυπουργού κ. Δόλλη ότι η μεταφορά των γραφείων ΣΑΕ γίνεται «… για να μειωθούν όλα τα λειτουργικά έξοδα (του ΣΑΕ, όχι του Δήμου!) στο ρεύμα κ.α.. Επομένως, το γραφείο της Θεσσαλονίκης θα αλλάξει και θα μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς του»…
Στη συνέχεια ο κ. Δόλλης επέκρινε το ΣΑΕ για ουσιαστική αδράνεια καθώς, όπως είπε, «το γραφείο της Θεσσαλονίκης έχει δύο άτομα και όταν μιλάμε γι’ αυτό πιστεύω ότι κοροϊδεύουμε λίγο πολύ τον κόσμο. Θέλεις δυναμικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη; Τότε πρέπει να του δώσεις να κάνει και ορισμένα πράγματα».
Στο σημείο αυτό, ομογενειακοί παράγοντες με τους οποίους συνομίλησε η «PanHellenic Post” παρατηρούσαν ότι ναι μεν ο κ. Δόλλης έχει δίκιο όταν κάνει λόγο για ουσιαστική αδράνεια του ΣΑΕ τα τελευταία, κυρίως, χρόνια, ωστόσο, τόνιζαν, ότι δεν μπορεί να παραγνωρίζει το γεγονός ότι μέρος της αδράνειας οφείλεται ακριβώς στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η γενέτειρα. Και η εξ αυτών αδυναμία της να προχωρήσει σε εκλογές ώστε να υπάρξει νέα εκλεγμένη ηγεσία στο ΣΑΕ. «Η υιοθέτηση της μεθόδου παράτασης για δύο επί πλέον χρόνια της θητείας του προεδρείου του ΣΑΕ, οδήγησε μοιραία σε αποσύνθεση. Έλλειψε η ζωογόνος προεκλογική περίοδος με τα νέα οράματα, την κατάθεση νέα ρεαλιστικής στρατηγικής και νέων προγραμμάτων, που θα αναδείκνυαν ζωντανή και μάχιμη τη νέα ηγεσία του ΣΑΕ», επεσήμανε σημαίνον μέλος του προεδρείου του ΣΑΕ.
Πάντως, ό ίδιος ο κ. Δόλλης, θέλοντας να δείξει πως θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί το ΣΑΕ, στην ίδια ομιλία του στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού, υποστήριξε ότι «η Θεσσαλονίκη έχει μια βαριά παράδοση στον κινηματογράφο και τον επόμενο μήνα σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και με το Δήμο Θεσσαλονίκης πιστεύουμε να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε το πρώτο φεστιβάλ κινηματογράφου της Διασποράς με έδρα τη Θεσσαλονίκη (…) Εάν μπορούσε θα ήθελα το νέο οργανωμένο ΣΑΕ να αναλάβει και αυτό το κομμάτι. Δηλαδή, το νέο ΣΑΕ να έχει και δύο τρία αντικείμενα να κάνει».
Ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε στο κυοφορούμενο «συνέδριο των διασπορών». Όπως είπε, «Η εβραϊκή ελληνική διασπορά και εύχομαι η αρμενική, όπως και άλλες διασπορές να δημιουργήσουν στη Θεσσαλονίκη ένα κέντρο όπου οι διασπορές να έρχονται και να ανταλλάσουν τις απόψεις τους και να γίνεται μια ζύμωση σε αυτά τα επίπεδα».
Πέραν από τις δύο αυτές «δράσεις» (το πρώτο Συνέδριο της διασποράς βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας της διοργάνωσής του τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη) ο κ. Δόλλης, στην ομιλία του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς έκανε λόγο και για «στρευλώσεις που υπάρχουν» σε ότι αφορά τις σχέσεις του Μητριοπολιτικού Κέντρου με την Ομογένεια και έφερε ως παράδειγμα «την Προεδρική Φρουρά που πηγαίνει στη Νέα Υόρκη κάθε χρόνο. Αυτά τα χρήματα ζητούνται να πληρωθούν από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού», είπε.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα της «PanΗHellenic Post», ειδικά φέτος η μετάβαση του Αγήματος της Προεδρικής Φρουράς στην Νέα Υόρκη για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου δεν πρόκειται να κοστίσει ούτε ένα ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Τα έξοδα φιλοξενείας κλπ. των μελών του Αγήματος θα επωμισθεί η έχουσα το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης, Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, ενώ τα έξοδα του ταξιδιού θα καλυφθούν από χορηγεία ανώνυμου ομογενή, όπως δήλωσε στην PHP ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Πέτρος Γαλάτουλας.
Σχόλια Facebook