Το ταξίδι του κ. Κόκκινου

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το ταξίδι-περιοδεία του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) κ. Μιχάλη Κόκκινου, στην Ιταλία, προσφέρει την αφορμή για την διατύπωση ορισμένων σκέψεων του γράφοντος.

Κατ΄ αρχάς, ο κ. Κόκκινος ως νέος αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό θέλει να τον γνωρίσει. Να ακούσει τα προβλήματά του. Να δει από κοντά τα επιτεύγματά του, όσο αυτό είναι δυνατό στα πλαίσια μιας σύντομης επίσκεψης. Ωστόσο, άλλος τρόπος δεν υπάρχει.  Το γράφουμε αυτό, για να προλάβουμε τα συνεχώς επαναλαμβανόμενα σε διάφορα έντυπα περί «τουριστικών περιοδειών» με χρήματα του δημοσίου κλπ. φληναφήματα.  Και επειδή τυχαίνει να το έχουμε πληροφορηθεί, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο ταξίδι σχεδιάστηκε και υλοποιείται με το μικρότερο δυνατόν οικονομικό κόστος.

Ωστόσο και μείς πιστεύουμε ότι πολύ καλύτερα και πολύ αποδοτικότερο θα ήταν αν ο απόδημος Ελληνισμός καταξιώνονταν με μία σταθερότερη εκπροσώπησή του στη γενέτειρα διακομματικής συναίνεσης ώστε η αποκτούμενη γνώση να είχε συνέχεια και να μην χάνονταν με τις συχνές εναλλαγές προσώπων.  Αλλά περί αυτού δεν αποφασίζει φυσικά ο κ. Κόκκινος ούτε οι προκάτοχοί του.

Στην ουσία, τώρα. Η έφεση του κ. Γενικού να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τα αιτήματα των αποδήμων και των ομογενών μας μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Βέβαια μιλάμε για μια σειρά από προγραμματισμένα ταξίδια που όμως δεν μπορούν να καλύψουν σε πρώτη φάση όλο το εύρος του εκτός συνόρων Ελληνισμού.

Η Ευρώπη, η Αυστραλία, η Αμερική, η Αφρική, ο Καναδάς, κάθε Ήπειρος, κάθε Κράτος, κάθε πόλη έχουν τις δικές τους παροικίες, με τα δικά της ιδιαίτερα προβλήματα κάθε μία, τα δικά της ξεχωριστά ενδιαφέροντα. Όλοι ωστόσο αντιμετωπίζουν και κάποια κοινά προβλήματα. Ένα από αυτά, είναι οι σχέσεις των Αποδήμων με την γραφειοκρατία του ελληνικού Δημοσίου, της φορολογικής πολιτικής συμπεριλαμβανομένης.

Ένα άλλο κατά βάση κοινό πρόβλημα είναι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Αλλοδαπή. Βέβαια και εδώ κάθε περιοχή έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά η δομή είναι ίδια. Δάσκαλοι, Βιβλία, τεχνική υποδομή. Διαφέρει το παρακλάδι “σπουδές στην Ελλάδα”. Περί αυτών, όμως, καθώς και όλων των υπολοίπων προβλημάτων, προεξοφλούμε ότι θα ενημερωθεί ο κ. Γενικός από τους ομογενειακούς παράγοντες.

Η έφεση με την οποία ο κ. Κόκκινος ενστερνίστηκε την απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης και της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής που υιοθέτησαν την πρόταση των Ελλήνων ομογενών μας της Ιταλίας για την καθιέρωση Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας προωθώντας, μάλιστα, την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που δεν είχε προλάβει να υπογράψει ο προηγούμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δείχνει καλοπροαίρετο χαρακτήρα και άτομο που είναι διατεθειμένο να υπερβεί τις στενές κομματικές γραμμές. Και αυτό είναι καταρχήν ενθαρρυντικό.

Θέλουμε δε να πιστεύουμε, ότι η επίσκεψη του κ. Γενικού στις ιστορικές κοιτίδες του ελληνισμού, τα όσα θα λάβουν χώρα για τα 500 χρόνια Ελληνισμού στην Καμπανία και τα όσα θα εκτεθούν στην σημαντική Έκθεση που συνδιοργανώνουν η Ελληνική Κοινότητα Νεάπολης και Καμπανίας (ΕΚΝΚ), τα Ιταλικά Γενικά Αρχεία του Κράτους (Archivio di Stato di Napoli) και η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ), σε συνεργασία και με άλλους φορείς, οφείλουν εξάπαντος να τον εμβάσουν σε βαθύτερο προβληματισμό για την ορθότητα ή μη της ακατανόητης απόπειρας ορισμένων  στην γενέτειρα να μετονομάσουν τον Ελληνισμό του εξωτερικού και τους ομογενείς μας σε «Ελληνική Διασπορά»…