Ο Τραμπ απειλεί όσους ψηφίσουν εναντίον του στον ΟΗΕ για την Ιερουσαλήμ
Ουάσιγκτον.- Προειδοποίηση απηύθυνε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ότι θα διακόψει την παροχή οικονομικής βοήθειας σε χώρες που θα ψηφίσουν στον ΟΗΕ υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος που καταδικάζει την αμερικανική αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Το επίμαχο ψήφισμα θα συζητηθεί αύριο Πέμπτη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και η αμερικανή πρέσβης στον Οργανισμό έχει καταστήσει σαφές πως η Ουάσιγκτον θα παρακολουθεί επισταμένα το πώς θα ψηφίσει το κάθε κράτος-μέλος.
«Παίρνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ακόμα και δισεκατομμύρια δολάρια, και μετά ψηφίζουν εναντίον μας. Λοιπόν παρακολουθούμε αυτές της ψηφοφορίες. Ας ψηφίσουν εναντίον μας. Θα εξοικονομήσουμε πολλά [χρήματα]. Δεν μας νοιάζει» είπε ο κ. Τραμπ σε δημοσιογράφους.
Το εν λόγω σχέδιο ψηφίσματος, που ορίζει ότι οιαδήποτε μονομερής αλλαγή στο στάτους της Ιερουσαλήμ δεν έχει νομική βάση και πρέπει να ανακληθεί, καταρρίφθηκε την Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αφότου οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο. Αντίθετα, τα υπόλοιπα 14 μέλη υπερψήφισαν.
Στη συνέχεια, η Τουρκία και άλλες μουσουλμανικές χώρες προώθησαν το ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση.
Η απόφαση του κ. Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ αποτελεί πρωτοφανή απόκλιση από την ιστορική θέση της διεθνούς κοινότητας, η οποία υποστηρίζει ότι το μέλλον της ιστορικής πόλης θα πρέπει να αποφασιστεί σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, που διεκδικούν το ανατολικό τμήμα ως πρωτεύουσα δικού τους μελλοντικού κράτους.
Σημειώνεται ότι στην πράξη είναι σχεδόν αδύνατο η Γενική Συνέλευση να ανατρέψει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το Άρθρο 377 της Γενικής Συνέλευσης ορίζει πως εάν δεν υπάρχει ομοφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Συνέλευση μπορεί να συζητήσει, ακόμα και σε έκτακτη συνεδρίαση, περιστατικά όπου υπάρχει απειλή για την ειρήνη και κίνδυνος επιθετικότητας.
Με αυτό το εργαλείο οι ΗΠΑ κατόρθωσαν να ασκήσουν πίεση στη Βρετανία και τη Γαλλία κατά την κρίση στο Σουέζ τη δεκαετία του 1950. Ωστόσο, ανάλογο κάλεσμα για απόσυρση των σοβετικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν το 1980 αγνοήθηκε πλήρως από τη Μόσχα.
Πηγή: skai.gr
Σχόλια Facebook