Με επιτυχία το 4ο επιστημονικό συνέδριο ΠΕΣΣ στα Ιωάννινα
Ø Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος
Ø Φωτό: Δημήτρης Βούλτσιος
Ιωάννινα: Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου επιστημονικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων (ΠΕΣΣ) που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στις 9 – 10 Δεκεμβρίου 2017 με θέμα “Το σχολείο ως οργανισμός και κοινότητα μάθησης”.
Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό και το παρακολούθησαν ως εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων οι βουλευτές Γιάννης Στέφος (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Τασούλας (ΝΔ), Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (ΔΗΣΥ), ο Κολόκας Παντελής-Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Ιωαννιτών, η εκπρόσωπος της ΔΟΕ Βενετοπούλου Γιώτα, ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Παπαχρήστος Νίκος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καψάλης Γεώργιος, ο Αλεξανδράτος Γεώργιος-Πρόεδρος ΠΕΣΣ, η Αρβανίτη-Παπαδοπούλου Τότα-Γραμματέας ΠΕΣΣ, ο Γεωργόπουλος Ιωάννης- Πρόεδρος Παραρτήματος Ηπείρου και ο Πρόεδρος Παραρτήματος Ηπείρου Παιδαγωγικής Εταιρίας Ελλάδος καθ. Θωμάς Μπάκας, για να ακολουθήσει ενδιαφέρουσα εισήγηση του καθ. Σχολικής Παιδαγωγικής ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χαράλαμπου Κωνσταντίνου με θέμα «Η αποστολή και λειτουργία του σχολείου από τη σκοπιά της παιδαγωγικής και κοινωνικής πραγματικότητας».
Στο διάλογο που ακολούθησε με θέμα: «Ο θεσμός του Σχολικού Συμβούλου» και συμμετείχαν ο Αλεξανδράτος Γιώργος, Πρόεδρος της ΠΕΣΣ – Αρβανίτη – Παπαδοπούλου Τότα, Γενική Γραμματέας της ΠΕΣΣ – Γιαλούρης Παρασκευάς, μέλος του ΔΣ της ΠΕΣΣ & Συντονιστής του Τμήματος Τεκμηρίωσης Εκπαιδευτικών Ζητημάτων της ΠΕΣΣ – Τσιβάς Αρμόδιος, μέλος του ΔΣ της ΠΕΣΣ – Ηλίας Μιχάλης, Αντιπρόεδρος της ΔΕ του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου της ΠΕΣΣ, αφού έγινε αναφορά στην ιστορική διαδρομή του 35ετούς θεσμού του Σχολικού Συμβούλου στην Ελλάδα, ως εξέλιξη αυτού του Επιθεωρητή Εκπαίδευσης, ασκήθηκε έντονη κριτική στην πρόταση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για το Νέο Δίκτυο Δομών Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου αλλά και παρουσιάστηκε αναλυτικά η αντιπρόταση που κατατέθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων.
Στην πλούσια θεματολογία εκπαιδευτικών επιστημονικών ανακοινώσεων το απόγευμα του Σαββάτου ως το μεσημέρι της Κυριακής παρουσιάστηκαν σημαντικές εισηγήσεις από καθηγητές ΑΕΙ, Σχολικούς Συμβούλους, εκπαιδευτικούς και νέους επιστήμονες, σε διάφορους τομείς της εκπαίδευσης όπως: Το σχολείο ως κοινότητα μάθηση, Οργάνωση, Διοίκηση και Οικονομικά της Εκπαίδευσης, Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου τριάντα πέντε χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή του,, Καινοτομία στην Εκπαίδευση, η Αναβάθμιση του Λυκείου. Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το Ολοήμερο Σχολείο, Η διδασκαλία της γλώσσας από το Νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο, η Διά βίου εκπαίδευση, η Κατάρτιση και επιμόρφωση εκπαιδευτικών, Εκπαίδευση από απόσταση (e-Learning) και Εκπαίδευση ενηλίκων, η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση με έμφαση στο μεταναστευτικό και προσφυγικό θέμα, η Διδακτική μεθοδολογία. Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών, διδακτικά πακέτα, γνωστικά αντικείμενα, αξιολόγηση, η. Εκπαίδευση και Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας, οι Σύγχρονες Τάσεις και Προτάσεις για την Ειδική Εκπαίδευση, η Ιστορία και Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης. Φιλοσοφία της Παιδείας. η εκπαιδευτική έρευνα. η Σχολική παιδαγωγική, Παιδαγωγική ψυχολογία, η Συγκριτική παιδαγωγική, η Προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, οι Καλές πρακτικές δικτύωσης σχολείων, τα. Συνεργατικά διευρωπαϊκά διασχολικά προγράμματα κ.ά.
Το επιτυχημένο διήμερο 4ο Συνέδριο της ΠΕΣΣ που το παρακολούθησαν και αρκετοί εκπαιδευτικοί Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα καθώς και φοιτητές των Παιδαγωγικών Τμημάτων της χώρας, έκλεισε τις εργασίες του το απόγευμα της Κυριακής ανανεώνοντας την επιστημονική συνάντηση για το επόμενο έτος.
Σχόλια Facebook