O απολογισμός της αυστραλιανής περιοδείας του υπουργού Ανάπτυξης, Δημ. Παπαδημητρίου
Την ύπαρξη ενδιαφέροντος από την Αυστραλία για επενδύσεις στην Ελλάδα διαπίστωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο επαφών που είχε με παράγοντες της αυστραλιανής οικονομίας -κρατικούς αξιωματούχους, ιδιώτες επιχειρηματίες, εκπροσώπους ταμείων κ.ά.- κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αυστραλία, ως επικεφαλής της αποστολής του ‘Enterprise Greece’, όπως είναι πλέον γνωστός ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών.
“Το ταξίδι αυτό μέχρι τώρα είναι πολύ εποικοδομητικό, με πολλά θετικά αποτελέσματα” δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στο Ελληνικό Προξενείο Μελβούρνης το Σάββατο.
“Έχουμε εισπράξει τεράστιο ενδιαφέρον για τη χώρα και τις δυνατότητες επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών, όχι μόνο από ανθρώπους της διασποράς αλλά και από Αυστραλούς αξιωματούχους” συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στο “σπουδαιότερο” αποτέλεσμα της αποστολής, την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος από ταμεία συνταξιοδοτικών προγραμμάτων (Supeannuation funds) της Αυστραλίας, ιδίως σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας.
“Οι ιδιωτικές επενδύσεις σε λιμάνια και αεροδρόμια μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας” δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου και αναφέρθηκε στο θετικό προηγούμενο των ιδιωτικοποιήσεων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που έχουν περάσει στον έλεγχο της κινεζικής Cosco και της γερμανικής Fraport, αντίστοιχα, αλλά και σε άλλες επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα: “Υπάρχουν παραδείγματα για πολλές, μεγάλες και καλές επενδύσεις που γίνονται, που δείχνουν πόσο σοβαρές είναι οι επενδύσεις από το εξωτερικό και πόσο προσηλωμένη είναι η κυβέρνηση σε αυτόν το στόχο” τόνισε.
ΓΡΑΦΕΙΟ ENTeRPRISE GREECE ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο υπουργός Ανάπτυξης είχε συνάντηση με τον Βασίλη Παπαστεργιάδη και εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης. “Το κλίμα ήταν πολύ θετικό και ιδίως με παράγοντες που έχουν να κάνουν με τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα” δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου.
“Οι προτάσεις που δόθηκαν είναι άξιες για αξιολόγηση – όπως για παράδειγμα η δημιουργία εδώ ενός γραφείου του ‘Enterprise Greece’ που μπορεί, ενδεχομένως, να φιλοξενηθεί και στο κτίριο της Κοινότητας ή στο κτίριο του Προξενείου. Είναι κάτι που, σίγουρα, θα συζητηθεί στην Αθήνα. Για να εστιάσουμε στις επενδύσεις και στην προώθηση των εξαγωγών, χρειάζεται να υπάρχει αυτή η παρουσία”.
Εκτός από τις συζητήσεις με τους φορείς της παροικίας και αξιωματούχους σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, η αποστολή του Enterprise Greece είχε επαφές και με ιδιώτες που ενδιαφέρονται για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, στους τομείς του τουρισμού και την αγροτική ανάπτυξη. “Τα δικά τους τα θέματα χρειάζονται ιδιαίτερες απαντήσεις” τόνισε ο υπουργός. “Προσφερθήκαμε να δώσουμε τις υπηρεσίες που δίνει το Εnterprise Greece, οι οποίες είναι δωρεάν και νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια ανταπόκριση. Κάναμε προσπάθεια να δείξουμε με τους συνεργάτες μου, ότι υπάρχει κάποιος να τους ακούσει, να βοηθήσει και να διευθετήσει τις διαδικασίες”.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΕΛΙΔΑ
Στην ερώτηση πώς η Ελλάδα θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών που δυσπιστούν, λόγω του φορολογικού πλαισίου, της αστάθειας και της πρόσδεσης της χώρας στις επιταγές του μνημονίου, ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε, παραπέμποντας στα σημάδια προόδου που δείχνει η ελληνική οικονομία.
“Υπάρχουν μεγάλες αλλαγές τα τελευταία 2,5 χρόνια, που, δυστυχώς, οι επενδυτές εδώ δεν γνωρίζουν” τόνισε.
“Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε αντιπροσώπευση”.
Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο του 2018, ο υπουργός τόνισε ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να φοβούνται τους θεσμούς. “Οι συζητήσεις που κάνουμε με επενδυτές είναι μακροπρόθεσμες και όχι βραχείες” δήλωσε.
“Φροντίζουμε για την επόμενη μέρα. Η εμπιστοσύνη έχει να κάνει με αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε. Έχει γίνει αναβάθμιση της χώρας από τους διεθνείς οίκους και αυτό είναι που, κυρίως, βλέπει ο επενδυτής. Εμείς δεν υποσχόμαστε κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε”.
“Είναι γεγονός ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα, ίσως και κεφάλαιο” τόνισε ο υπουργός. “Έχει μπει σε δρόμο μεγάλης ανάπτυξης και αυτό το δείχνουν όλοι οι οικονομικοί δείκτες. Φέτος η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2% και αυτό θα δώσει το momentum για μια ανάπτυξη σταθεροποιημένη στο 3% για τα επόμενα χρόνια. Τα προγράμματα που έχει βάλει μπρος η κυβέρνηση αλλά και η υπάρχουσα επιχειρηματικότητα στη χώρα, έχουν φέρει μεγάλη ανάπτυξη στις εξαγωγές που είναι αυξημένες κατά 15% φέτος. Οι μεγάλες ξένες επενδύσεις παρουσιάζουν αύξηση 161% σε σχέση με τα στατιστικά του 2016. Δεν υπάρχει αμφιβολία ή περιθώριο αμφισβήτησης για το ότι αλλάξαμε σελίδα. Η γραφειοκρατία είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και κάνουμε πολλές προσπάθειες να την αλλάξουμε, έχουμε περάσει αρκετούς νόμους που απλοποιούν την διαδικασία σύστασης εταιρειών, απλοποιούμε τη διαδικασία για διάφορες άδειες, ιδιαίτερα για στρατηγικές επενδύσεις. Αυτή είναι η πρώτη κυβέρνηση που δημιούργησε Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Μαζί με το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης απλοποιεί ακόμα περισσότερο τη γραφειοκρατία, αυτό όμως θέλει χρόνο”.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Όσο για το ζήτημα της φορολογίας, ο υπουργός αναφέρθηκε στα κίνητρα που παρέχονται προς τους επενδυτές. “Δεν θα υποστηρίξω ότι η φορολογία θα μειωθεί, μπορώ όμως να σας πω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάφορα φορολογικά κίνητρα για στρατηγικές επενδύσεις ως προς το ποσό επένδυσης, το είδος επένδυσης, την περιοχή στην οποία γίνεται η επένδυση και των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται από την επένδυση” δήλωσε, κάνοντας λόγο για εκπτώσεις στον φορολογικό συντελεστή, βοήθεια για την απασχόληση και για διαδικασίες που κάνουν την επένδυση στην Ελλάδα πιο ελκυστική από ό,τι φαίνεται.
“Αυτές είναι λεπτομέρειες που δεν φαίνονται στα χαρτιά, θα πρέπει να συζητήσει ο επενδυτής τα θέματα με το Enterprise Greece, να παραθέσει ακριβώς την επένδυση που θέλει να κάνει για να του δοθούν οι δυνατότητες αλλά και η βοήθεια που μπορεί να πάρει από το fast track που προωθεί τη διαδικασία αδειοδότησης των επενδύσεων”.
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, στο πλαίσιο των επαφών του στην Αυστραλία, έγινε αποδέκτης στοχευμένων ερωτήσεων από την πλευρά των επενδυτών, κάτι που υποδηλώνει “σημαντικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένες επενδύσεις”, στο δίκτυο μεταφορών και συγκεκριμένα την Εγνατία Οδό και το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και στον τομέα της Ενέργειας, όπου η Ελλάδα έχει σημαντική δραστηριότητα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, αλλά και στον αγωγό αερίου East-Med, μήκους 2.000 χιλιομέτρων που θα συνδέσει τα κοιτάσματα αερίου κοντά στο Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και, πιθανόν, με την Ιταλία, ένα έργο με κόστος έως 6 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, τόνισε και τις δυνατότητες που δημιουργούνται στον τομέα της μεταφοράς και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU), για το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ο τερματικός σταθμός στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ένα έργο που δεν στηρίζεται μόνο στα ελληνικά κεφάλαια.
Μεταξύ των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Ανάπτυξης εξάλλου, είναι και η επένδυση στην Τεχνολογία Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Information and Communication Technology – ICT). “Yπάρχουν ευκαιρίες δραστηριοποίησης σε αυτόν τον τομέα όπως και στις τηλεπικοινωνίες” επεσήμανε ο κ. Παπαδημητρίου. Η χώρα μας υστερεί πολύ στη χρήση εργαλείων όπως το e-banking πχ σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Πολλά μέρη της χώρας δεν έχουν καλυφθεί από οπτικές ίνες. Σε αυτό εστιαζόμαστε τώρα, ώστε να καλυφθεί ολόκληρη η επικράτεια. Δημιουργούνται ευκαιρίες επένδυσης και υπάρχει ενδιαφέρον ενδιαφέρον επενδυτών από την Γαλλία και την Αγγλία. Εύχομαι και από την Αυστραλία”.
GOLDEN VISA ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
Σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να προσελκύσει επενδυτές παίζει και το πρόγραμμα Golden Visa ‘Greece – My residence’, το οποίο παρέχει άδειες παραμονής στην Ελλάδα σε επενδυτές που δεν προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης και δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα, ο κ. Παπαδημητρίου έφερε το παράδειγμα ενός Αυστραλού επενδυτή που μπορεί με μια επένδυση ύψους €250.000 να αποκτήσει άδεια παραμονής για πέντε χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης, για τον ίδιο και την οικογένειά του.
“Το υπάρχον πρόγραμμα μάς έχει δώσει μέχρι στιγμής 1.5 δισ. ευρώ και έχει φέρει επενδυτές από Κίνα, Ρωσία, Τουρκία και άλλα μέρη. Η προσδοκία μας είναι ότι μπορεί να γίνει ένας μεγάλος παράγων επενδύσεων στη χώρα”.
Σχολιάζοντας το φαινόμενο μεγάλου αριθμού ακινήτων στην Αθήνα να περνούν στην ιδιοκτησία επενδυτών από το εξωτερικό, ο υπουργός τόνισε την προσπάθεια προώθησης διαφορετικών προγραμμάτων: “Ερχόμαστε σε συνεννόηση με το Χρηματιστήριο Αθηνών και με το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, ώστε να αντικαταστήσουμε την επένδυση σε ακίνητη περιουσία με επενδύσεις χαρτοφυλακίου” τόνισε.
Εκτός από τις επενδύσεις από το εξωτερικό, ο υπουργός αναφέρθηκε και στους εγχώριους επενδυτές. “Γίνονται επενδύσεις αθόρυβα, χωρίς να το ξέρουμε εμείς”, δήλωσε. “Ξέρουν οι ίδιοι πως να επενδύσουν και συνήθως πρόκειται για επέκταση της υπάρχουσας δραστηριότητάς τους. Πολλές επιχειρήσεις έχουν την έννοια της εξωστρέφειας μέσα στην παραγωγή τους, έχουν εισπράξει το κλίμα της κινητικότητας επένδυση, ενδιαφέρονται για εξαγωγές. Από την πλευρά μας, κάνουμε πολλές ενημερώσεις για χρηματοδοτικά προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα”.
Καταλήγοντας, ο υπουργός συμφώνησε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να φανούν οι επιπτώσεις αυτών των αλλαγών της οικονομίας στην καθημερινότητα των πολιτών. “Αν ο πολίτης είναι δυσαρεστημένος, αυτό είναι γιατί δεν έχει ακόμα καταλάβει αυτά που έχουν γίνει. Αυτό είναι λογικό. Η ανεργία είναι ακόμα πολύ υψηλή κι ας έχει κατέβει επτά μονάδες από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση”.
Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στα προγράμματα που έχουν δρομολογηθεί για την καταπολέμηση της ανεργίας αλλά και των ανθρωπιστικών επιπτώσεων, όπως το ανακοινωθέν μέρισμα 1,4 δισ. Ευρώ. “Είναι για να αλλάξει αυτή η καθημερινότητα” τόνισε.
Σχόλια Facebook