Η βιασύνη Τσίπρα για το μέρισμα αιφνιδίασε τους θεσμούς
Αθήνα.- Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα αιφνιδίασαν τους δανειστές. Όχι επειδή δεν ήταν ενήμεροι ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να προχωρήσει σε διανομή κοινωνικού μερίσματος, αλλά λόγω της βιασύνης του, καθώς οι σχετικές διαβουλεύσεις δεν είχαν ολοκληρωθεί.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των «Νέων» το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας ενδέχεται να καθυστερήσει μέχρι να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για το ύψος της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά οι γενικές κατευθύνσεις του μερίσματος δεν φαίνεται να απειλούνται παρά τις αρχικές θέσεις των δανειστών για προτεραιότητα σε πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Η γραμμή των Βρυξελλών για «ήρεμα νερά» φαίνεται να υπερισχύει αν και αρμόδιες πηγές δεν μπορούν να αποκλείσουν πιθανές πολιτικές ενστάσεις στο Eurogroup. Το μέρισμα όμως δεν χρειάζεται έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Αιφνιδιάστηκαν οι δανειστές από τη βιασύνη Τσίπρα
Το βράδυ της Δευτέρας, λίγο πριν το διάγγελμα Τσίπρα, είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, στην οποία οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει ότι θα υπάρξει μεγάλη υπέρβαση στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, χωρίς να έχουν συμφωνηθεί όμως τα νούμερα. Παράλληλα, σε αυτή την τηλεδιάσκεψη σε γενικές γραμμές υπήρξε συμφωνία για τον τρόπο διανομής.
Η τηλεδιάσκεψη έληξε με την ανανέωση του ραντεβού εξ αποστάσεως για αύριο Πέμπτη, ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση. Λίγη ώρα αργότερα, ο πρωθυπουργός απηύθυνε διάγγελμα, κάνοντας τους εκπροσώπους των δανειστών να αναζητούν τι ακριβώς ανακοινώθηκε. Κι αυτό γιατί η συμφωνία δεν ήταν 100% κλεισμένη.
Απόσταση 650 εκατ. ευρώ
Σε άλλο ύψος βάζουν τον πήχη της υπέρβασης οι δανειστές, αλλού τοποθετεί τις προσδοκίες το οικονομικό επιτελείο. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μια απόσταση της τάξεως των 650 εκατ. ευρώ και μέχρι να υπάρχει σαφέστερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι δανειστές επιφυλάσσονται.
Συγκεκριμένα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι κυβερνητικές εκτιμήσεις ανεβάζουν την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε έως και 2,6 δισ. ευρώ (αν και νεότερες πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο βάζουν τον πήχη στα 2,2 δισ.) όταν οι δανειστές εκτιμούν πως θα είναι 1,950 δισ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ακόμα πιο συγκρατημένο στις εκτιμήσεις του.
in.gr/(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Σχόλια Facebook