Δυνατή μνήμη: Ο ρόλος της φιλίας και των κοινωνικών επαφών
Οι άνθρωποι που διατηρούν ισχυρές φιλίες στα γεράματα, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών ικανοτήτων τους.
Τα άτομα 80 ετών και άνω που είχαν γνωστικές ικανότητες όμοιες με αυτές ατόμων 50 ή 60 ετών, ανέφεραν ότι έχουν υψηλής ποιότητας φιλίες που τους ικανοποιούν, συγκριτικά με συνομηλίκους τους που έχουν μια μέση γνωστική λειτουργικότητα.
Η κλίμακα εξετάζει έξι παραμέτρους: την αυτονομία, τις θετικές σχέσεις με τους άλλους, την προσωπική ανάπτυξη, την ύπαρξη σκοπού ζωής, την αυτοαποδοχή και την περιβαλλοντική επιβολή.
Οι ηλικιωμένοι με θετικές σχέσεις με τους άλλους είχαν συνολικό μέσο σκορ 40, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου που είχε σκορ 36, διαφορά στατιστικά σημαντική.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι έμπιστοι φίλοι στη ζωή μας, συμβάλλουν στην επιβράδυνση της φυσικής φθοράς της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας που συνοδεύουν τη γήρανση.
«Η μελέτη ενισχύει τη θεωρία ότι η διατήρηση ενός ισχυρού κοινωνικού δικτύου φαίνεται να σχετίζεται με βραδύτερη γνωστική εξασθένηση», εξηγεί η Δρ Έμιλυ Ρογκαλσκι, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Northwestern.
«Είναι απλουστευτικό να πούμε ότι ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο μας προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αλλά υπάρχουν αρκετές υγιεινές παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε, όπως ισορροπημένη διατροφή, αποχή από το κάπνισμα και διατήρηση των φιλιών. Κι ενώ τίποτα απ’ αυτά δεν εγγυάται από μόνο του ότι δε θα νοσήσουμε, το καθένα έχει το δικό του όφελος για την υγεία μας» προσθέτει.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE.
Πηγή: OnMed.gr
Σχόλια Facebook