Στο Λουξεμβούργο ο Ευκλ.Τσακαλώτος εν όψει Eurogroup
Στην πλευρά των θεσμών υπάρχει αισιοδοξία για κατάληξη σε συμφωνία στο Eurogroup, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται ποια θα είναι η τελική λύση.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε δήλωσε «πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία για την Ελλάδα την Πέμπτη. Θα τα καταφέρουμε την Πέμπτη. Θα το δείτε».
Δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, στο εάν θα υπάρξει γεφύρωση της διαφοράς μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του για διαφορές μεταξύ Τσίπρα-Τσακαλώτου.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Σόιμπλε φέρεται να δήλωσε ότι «ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών και σκληρός διαπραγματευτής, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν του δείχνει αρκετή εμπιστοσύνη».
Στο θέμα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών. Εκείνο στο οποίο δεν έχει εμπιστοσύνη είναι στο αν ένα όργανο, στο οποίο συμμετέχει ο κ. Σόιμπλε, μπορεί να δώσει λύση για την Ελλάδα. Ελπίζουμε να διαψευστούμε» δήλωσε στο «ραδιόφωνο 24/7 88.6».
Αισιοδοξία για θετικό αποτέλεσμα
Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πιθανότατα «θετικό αποτέλεσμα» για την Ελλάδα, εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες και ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναμενόμενη συμφωνία θα περιλαμβάνει τη θετική έκθεση όλων των θεσμών-συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ- για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.
Η συγκεκριμένη «έκθεση συμμόρφωσης» θα συνοδεύεται, κατά τον ίδιο, από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA) από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών και την έγκριση «τουλάχιστον επί της αρχής» από το ΔΝΤ ενός προγράμματος για την Ελλάδα.
Το «πακέτο» αυτό μπορεί να δώσει το «πράσινο φως» προς τον ESM για την εκταμίευση της δόσης, η οποία θα κυμανθεί από 7 δισ. ευρώ έως 11 δισ. ευρώ. Ειδικά για το χρέος, ο εν λόγω αξιωματούχος ανέφερε πως στόχος είναι να «συγκεκριμενοποιηθεί» περαιτέρω η συμφωνία του Μαΐου 2016, χωρίς ωστόσο να προκαταβάλει τις αποφάσεις που θα ληφθούν το 2018 μετά το τέλος του προγράμματος.
Μόλις 5ο στην ατζέντα το ελληνικό ζήτημα
Σημειώνεται ότι το «ελληνικό ζήτημα» είναι το 5ο θέμα στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup, ενώ η παρουσία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δεν συνδέεται τόσο με την Ελλάδα, όσο με την παρουσίαση της έκθεσης για τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης, βάσει του άρθρου 4 του Ταμείου.
Όπως σημειώνεται στην ατζέντα, «το Eurogroup θα συνεχίσει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, με στόχο την εξεύρεση μιας κοινής προσέγγισης από τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης και τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ).
Η συζήτηση θα περιλαμβάνει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας (πέραν του 2018) και τα πιθανά μέτρα για το χρέος, τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν, εάν χρειαστεί, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος έως τα μέσα του 2018. Το πλαίσιο για αυτή τη συζήτηση είναι μια συμφωνία που έγινε στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, στην οποία περιγράφονται τα μέτρα για το χρέος της Ελλάδας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
Οι υπουργοί θα συζητήσουν και την έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης. Επισημαίνεται δε στην ατζέντα, πως «η εφαρμογή των προηγούμενων ενεργειών και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους αποτελούν σημαντικά βήματα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα και για το «ξεκλείδωμα» της περαιτέρω εκταμίευσης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος ESM».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια Facebook