Κυπριακό: Δεκαήμερο εξελίξεων και παρασκηνιακών παρεμβάσεων
Όπως γράφει στα Νέα της Δευτέρας ο Άνθος Λυκαύγης, η κοινή εκτίμηση Αθήνας-Λευκωσίας (όπως προέκυψε από τη συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη) είναι για τον κίνδυνο να ναυαγήσει πριν καν πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κεντρικός άξονας των εναλλακτικών αποφάσεων στις οποίες κατέληξαν οι δύο πολιτικοί αποσκοπούν κυρίως στην αντιμετώπιση του ενδεχόμενου να χρεωθεί με την ευθύνη του αδιεξόδου η ελληνική πλευρά.
Η γενικότερη αίσθηση είναι ότι για τον Ερντογάν, η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη για ουσιαστικές υποχωρήσεις.
Την ίδια στιγμή επίσημα πλέον, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε Βρετανία και Ελλάδα ως συνεγγυήτριες, να εκπροσωπηθούν στη Γενεύη «στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο». Δηλαδή, με τους πολιτειακούς τους ηγέτες. Κάτι που προεξοφλεί οριστικά την παρουσία Ερντογάν.
Επομένως αναμένεται η απόφαση Αλέξη Τσίπρα και Τερίσα Μέι τις επόμενες ημέρες. Κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμη αποφασιστικότερες εξελίξεις.
Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες παρεμβαίνουν αθόρυβα με δελεαστικές υποσχετικές όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις και κυρίως τις ενταξιακές προοπτικές.
Η Λευκωσία -με τη συναίνεση της Αθήνας – έχει ετοιμάσει «άτυπο πλαίσιο» για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις.
Με βάση το οποίο: α) η κύρια δύναμη των κατοχικών στρατευμάτων (περίπου το 75%) θα πρέπει να αποχωρήσει αμέσως μετά την υπογραφή συμφωνίας λύσης, β) δύναμη της τάξεως των 10.000 ανδρών του Αττίλα θα παραμείνει «για εύλογο χρόνο» περιορισμένο σε στρατηγική βάση κάπου στα εδάφη του «συνιστώντος τουρκοκυπριακού κρατιδίου». Χωρίς να προσδιορίζεται όμως επακριβώς χρονοδιάγραμμα πλήρους αποχώρησης.
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook