Τσίπρας: Η Ελλάδα κουβαλά όλο το βάρος της Ευρώπης στο προσφυγικό
Αυτό ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό.
Εν τω μεταξύ, έχει ξεκινήσει το δείπνο εργασίας, με τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας και το Brexit στο «μενού» των Ευρωπαίων ηγετών.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ, έχουν υλοποιηθεί μόνο 5.200.
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται «αποτελεσματική αλληλεγγύη» για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και όχι «ευέλικτη αλληλεγγύη», η οποία ερμηνεύεται ως «αλληλεγγύη κατ’ επιλογή».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους και όχι μόνο από αυτούς που είναι σε αδύνατη θέση.
«Δεν κάναμε τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για να σφραγίσουμε τη ροή των προσφύγων, αλλά για να αντικαταστήσουμε τις παράνομες ροές με νόμιμες. Αν κάποιοι θέλουν να σφραγίσουν τις προσφυγικές ροές, τότε είναι αναντίστοιχη με τις κοινές μας αρχές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Σχετικά με την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι «απαράδεκτη», διότι δε δίνει προοπτική κατανομής αλλά επιβαρύνει τις χώρες πρώτης υποδοχής.
Εξάλλου, ο Αλ.Τσίπρας ανέφερε ότι χρειάζεται να δοθεί σαφής απάντηση στην Τουρκία για το θέμα της βίζας, για να μη δίνονται αφορμές στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της τήρησης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πρέπει να προωθηθεί η απελευθέρωση της βίζας με εκπλήρωση των κριτηρίων, «όχι όμως με δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Κύπρο».
Τι προβλέπει το Προσχέδιο Συμπερασμάτων
Σύμφωνα με το τελευταίο Προσχέδιο Συμπερασμάτων που βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος», σε ό,τι αφορά στην οδό της Ανατολικής Μεσογείου επισημαίνονται τα εξής:
1.Η ενίσχυση των προσπαθειών για την επιτάχυνση των επιστροφών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία,
2.Ο ταχύς διορισμός μονίμων συντονιστών στα ελληνικά hotspots,
3.Η υποχρέωση των κρατών – μελών να ανταποκριθούν πλήρως στις εκκλήσεις για τη διάθεση των απαραίτητων πόρων, άρα και ειδικών, που είναι απαραίτητοι ώστε να λειτουργήσει καλύτερα το ελληνικό σύστημα ασύλουκαι,
4.Η επίτευξη προόδου σε όλο το φάσμα των δεσμεύσεων που σχετίζονται με την υλοποίηση της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των θεωρήσεων.
Συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ την Παρασκευή
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί την Παρασκευή στις 10 π.μ. (ώρα Ελλάδας) με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στις 10.30 π.μ. με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγεκλα Μέρκελ.
Δεν έχει καθοριστεί ακόμα η ακριβής ώρα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια Facebook