Τουρκικές διαβεβαιώσεις για τήρηση της συμφωνίας στο προσφυγικό
Αυτό ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές, επισημαίνοντας ότι οι συζητήσεις μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας συνεχίζονται, μετά τις πρόσφατες «εποικοδομητικές» επισκέψεις στην Άγκυρα του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σιουλτς.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν, άλλωστε, ότι και οι δύο πλευρές έχουν κοινό συμφέρον να αποτρέψουν την κατάρρευση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου και προσθέτουν ότι παρά τα όσα ακούγονται δεν υπάρχει κανένα σημείο ρήξης όσον αφορά την προοπτική μιας συμφωνίας για τη βίζα σε Τούρκους πολίτες.
Το βασικό αγκάθι που έχει απομείνει προς την εκπλήρωση των κριτηρίων, από την πλευρά της Άγκυρας, για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες, είναι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία στην Τουρκία, επισημαίνουν ευρωπαϊκές πηγές.
Κοινοτικές πηγές υποστηρίζουν ότι η συμφωνία με την Τουρκία δεν έχει επηρεαστεί, σημειώνοντας ότι μετά τις 20 Μαρτίου, οι παράνομες διελεύσεις από την Τουρκία στην Ελλάδα μειώθηκαν κατακόρυφα στα 92 άτομα ημερησίως, ενώ όλο τον Αύγουστο ο μέσος όρος αφίξεων ανήλθε στις 112 ημερησίως.
Το θέμα της Τουρκίας και ιδίως η εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας για την κοινή διαχείριση του προσφυγικού, βρίσκεται στο επίκεντρο του άτυπου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που στη Μπρατισλάβα, παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ομέρ Τσελίκ.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία και ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στο θέμα της κατάργησης της βίζας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί το Στρασβούργο την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσει τι ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην προετοιμασία των ποινικών διώξεων για τους υπεύθυνους της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Ο Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι υπήρξε ομοφωνία για την ανάγκη στενότερης συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.
Ο Τσελίκ εξέφρασε ωστόσο και πάλι την έντονη απογοήτευση της Άγκυρας για την αρχική αντίδραση των Βρυξελλών στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Πρόσθεσε όμως, μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσω διερμηνέα: «Ως αποτέλεσμα της συνάντησης, υπάρχει μια πολύ ισχυρή ομοφωνία να επικεντρωθούμε σε μια θετική ατζέντα και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ.»
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook