Η Ισπανία ψηφίζει και η Ευρώπη… τρέμει για το αποτέλεσμα μετά το Brexit
Μαδρίτη.- Οι Ισπανοί πηγαίνουν ξανά στις κάλπες από το πρωί της Κυριακής, δύο μόλις μέρες μετά την απόφαση-σοκ των Βρετανών, να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα βλέμματα όλων στρέφονται σιγά-σιγά προς την Ισπανία, καθώς αυτή θα είναι η δεύτερη φορά από τον περασμένο Δεκέμβρη που οι Ίβηρες καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν κυβέρνηση, κάτι που δεν επετεύχθη στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, καθώς κανείς δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία των 176 εδρών, ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Αρκετοί μήνες πέρασαν με άκαρπες επαφές μεταξύ των κομμάτων και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως αυτή θα είναι και η τελευταία εκλογική αναμέτρηση για το 2016. Κι αυτό καθώς τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις δεν απέχουν παρά ελάχιστα από το εκλογικό αποτέλεσμα του Δεκέμβρη, γεγονός που αφήνει μικρά περιθώρια αισιοδοξίας.
Τα τελευταία γκάλοπ πριν τις ισπανικές κάλπες ήθελαν το Λαϊκό Κόμμα να προηγείται και να έπονται κατά σειρά οι Podemos, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τέλος οι Ciudadanos.
Η μόνη σημαντική διαφοροποίηση δημοσκοπήσεων και εκλογικού αποτελέσματοςΔεκέμβρη είναι ότι πλέον οι Podemos, φαίνονται να “καβαλάνε” το Σοσιαλιστικό Κόμμα και να αναδεικνύονται δεύτερη δύναμη. Ούτε και η εκτίμηση των Ισπανών αναλυτών έχει αλλάξει ιδιαίτερα το τελευταίο εξάμηνο. Οι Podemos αναμένεται να αναδειχθούν πρώτη δύναμη σε μια σειρά περιοχές όπως η Γαλικία, η χώρα των Βάσκων και η Καταλωνία (έχουν πάρει θέση υπέρ της αυτοδιάθεσης) ενώ θα παλέψουν για την πρώτη θέση και σε Μαδρίτη, Βαλένθια και Κανάρια Νησιά.
Πρόσφατη ανάλυση δώδεκα ερευνών, δίνει τα εξής -κατά προσέγγιση- αποτελέσματα:
Το Λαϊκό Κόμμα θα κινηθεί μεταξύ 6.7 και 7.3 εκατομμυρίων ψήφων
Οι Podemos μεταξύ 5.5 και 6.2 εκατομμυρίων ψήφων
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα μεταξύ 4.7 και 5.4 εκατομμυρίων ψήφων
και οι Ciudadanos μεταξύ 3 και 3.7 εκατομμυρίων ψήφων
Με βάση περισσότερο μαθηματικά και λιγότερο πολιτικά κριτήρια, ο συνασπισμός εξουσίας που είναι πιθανότερο να σχηματιστεί μετά τις εκλογές είναι εκείνος μεταξύ Podemos και Σοσιαλιστών, όμως αυτή η συμμαχία ίσως να είναι και η δυσκολότερη να συμβεί σύμφωνα με τους Ισπανούς αναλυτές. Και γι αυτό ακριβώς και μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση τους επόμενους μήνες δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Τόσο το ενδεχόμενο της παρατεταμένης ακυβερνησίας όσο και εκείνο ενός συνασπισμού εξουσίας με τους Podemos να ηγεμονεύουν, προκαλεί ισχυρούς “πονοκεφάλους” στους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Κι αυτό καθώς έχουν περάσει μόλις δύο μέρες μετά το Brexit και ενώ όλος ο μηχανισμός της ΕΕ ασχολείται με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας, θα πρέπει να καταπιαστεί είτε με μια νέα κατάσταση (και εν πολλοίς ανεπιθύμητη για την ηγεσία των περισσότερων κρατών της ΕΕ) είτε με μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας και ακυβερνησίας σε μια από τις μεγαλύτερες (και με σοβαρά προβλήματα) οικονομίες της Ευρωζώνης.
Με πληροφορίες από El Pais
newsIt.gr
Σχόλια Facebook