Ερώτηση ΝΔ για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
Αθήνα.- Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν Δημοσχάκης προς τον Υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την επαναλειτουργία και ανασύσταση Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ερωτάται εάν σκοπεύει να προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου για την επανασύσταση και επαναλειτουργία του ΣΑΕ, τι άλλες καινοτόμες υπηρεσίες και δομές μπορούν να ενσωματωθούν και σε τι δράσεις και ενέργειες θα προβεί ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί επικοινωνίας με τον Απόδημο Ελληνισμό.
Ακολουθεί η ερώτηση:
ΠΡΟΣ: Υπουργό Εξωτερικών
ΘΕΜΑ: Επαναλειτουργία και ανασύσταση Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού
Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) αποτελεί την εφαρμογή του Άρθρου 108 παρ. 2 του Ελληνικού Συντάγματος, ως το κατοχυρωμένο Όργανο των Απόδημων Ελλήνων. Ιδρύθηκε το 1995, με αρχικό σκοπό την αντιμετώπιση των θεμάτων της Ελληνικής διασποράς και την καλύτερη επικοινωνία της με την πατρίδα και με απώτερο στόχο και σκοπό, να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη ο Ελληνισμός. Η έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, που καθιερώθηκε ως μόνιμη έδρα και «πρωτεύουσα» του Οικουμενικού Ελληνισμού.
Το ΣΑΕ επιχειρήθηκε να ανασυσταθεί μία φορά το 2006, ώστε να επιτελέσει καλύτερα τους σκοπούς του, και το 2012 ξεκίνησε μια περίοδος διαβούλευσης για την ολική μεταρρύθμισή και ανασύστασή του, η οποία έληξε πρόωρα με την πτώση της Κυβέρνησης το 2014. Μέχρι σήμερα, το ΣΑΕ παραμένει πρακτικά ανενεργό, αφού το Δ.Σ. του τελεί υπό παραίτηση και η νομική του υπόσταση εν αμφιβόλω, δεδομένης της καθυστερημένης παρουσίασης ενός νέου Νομοσχεδίου για την λειτουργία του.
Δεδομένου ότι:
* Ο Απόδημος Ελληνισμός παραμένει χωρίς εκπροσώπηση στην Ελλάδα.
* Το Ελληνικό Κράτος δεν έχει ένα συντονιστικό όργανο για την επικοινωνία με τους συλλόγους των Ελλήνων του εξωτερικού.
* Το ΣΑΕ δεν μπόρεσε ουσιαστικά να επιτελέσει τον σκοπό του.
Ερωτάσθε:
1. Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην κατάθεση νομοσχεδίου για την επανασύσταση και επαναλειτουργία του ΣΑΕ; Τι άλλες καινοτόμες υπηρεσίες και δομές μπορείτε να ενσωματώσετε;
2. Σε τι δράσεις και ενέργειες θα προβείτε ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί επικοινωνίας με τον Απόδημο Ελληνισμό;
Σχόλια Facebook