Ελ.Κουντουρά: Προβλέπεται μεγάλη άνοδος του τουρισμού, παρά το προσφυγικό
Βερολίνο. Τόλμη και γοητεία: Σε αυτές τις λέξεις θα μπορούσε να συνοψισθεί η εμφάνιση της αναπληρώτριας υπουργού τουρισμού Έλενας Κουντουρά στο διεθνές χρηματιστήριο τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο – της μεγαλύτερης τουριστικής έκθεσης στον κόσμο.
Τόλμη για τα «ανοίγματα» που κάνει η πολιτικός των ΑΝΕΛ σε πολλές μέχρι τώρα κλειστές για την Ελλάδα αγορές, όπως εκείνες της Μέσης Ανατολής.
Πρώτο παράδειγμα, τα εμιράτα και οι βασιλικοί οίκοι ορισμένων αραβικών χωρών, όπως εκείνος του Κατάρ. «Η Μέση Ανατολή λατρεύει την Ελλάδα» διαπίστωσε η ίδια: Τα νησιά της, το άριστο σέρβις, και τα «λούσα» σε εξαίρετες, αλλά παράμερες περιοχές. Αλλά και η Ελλάδα της κ.Κουντουρού λατρεύει μια τέτοια Μέση Ανατολή: Το 2015 ήρθαν σε αυτήν 2000 περίπου τέτοιοι «γαλαζοαίματοι», ο καθένας με δεκάδες συγγενείς και άντρες της προσωπικής φρουράς καθώς και την ιδιόκτητη, ή ενοικιασμένη θαλαμηγό τους και άφησαν στη χώρα, έκαστος, δυο έως τρία εκατομμύρια ευρώ στις λίγες εβδομάδες διανομής τους.
Δεύτερο παράδειγμα, οι αυταρχικές «δημοκρατίες», όπως το Ιράν και η Αίγυπτος. Στο Ιράν, μια χώρα με 75 εκατομμύρια κατοίκους, τα πέντε εκατομμύρια είναι πάμπλουτοι, στην Αίγυπτο, με 80 εκατομμύρια Αιγυπτίους, τα τρία. «Και ένα μικρό ποσοστό από αυτούς να ερχόταν στην Ελλάδα θα είχαμε τεράστιο κέρδος» λέει συνεργάτης της αναπληρώτριας υπουργού. Ένα από τα μελήματα της τώρα είναι να προσελκύσει πολλούς Ιρανούς στην Ελλάδα με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς τους, το Νουρούζ, που γιορτάζεται στις 20 και 21 Μαρτίου.
Τα «ανοίγματα» επεκτείνονται και σε άλλους τομείς, όπως στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που φέτος θα φτάσει τους δυο μήνες – θα αρχίσει στις αρχές Απριλίου (οι πρώτες πτήσεις των Charter`s της TUI προς την Ελλάδα) και θα κλείσει προς τα τέλη Νοεμβρίου. Παράλληλα επεκτείνεται ο θεματικός τουρισμός με για κάποιους νέα μακάβρια «ευρήματα», όπως ο καταδυτικός τουρισμός (για παράδειγμα στο Ναυαρίνο με στόχο τα βυθισμένα καράβια από τη γνωστή ναυμαχία του 1827), ο καλλωπισμός (συχνά με τη βοήθεια της αισθητικής χειρουργικής) των γυναικών και η τεχνητή γονιμοποίηση. «Έχουμε ποσοστό επιτυχίας 95% σε τέτοια γονιμοποίηση που είναι το μεγαλύτερο διεθνώς» λέει η αναπληρώτρια υπουργός. Στην Ελλάδα υπάρχει επιπλέον πολύ χαλαρότερη νομοθεσία στο θέμα, από ότι σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία. Κι όλα αυτά την κάνουν μαγνήτη για όσες και όσους θέλουν με κάθε μέσο να αποκτήσουν δικούς τους γόνους.
Και γοητεία, για τον όντως «σαγηνευτικό» τρόπο με τους οποίο προσπαθεί η κ.Κουντουρά να τονώσει το ενδιαφέρον των μεγάλων ταξιδιωτικών πρακτορείων για την Ελλάδα: Πότε προσφέροντας πρόσθετο ποσοστό ελληνικής συμμετοχής στις δαπάνες για τις κοινές διαφημιστικές εκστρατείες, και πότε απλοποιώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την αδειοδότηση τουριστικών εγκαταστάσεων. Παράδειγμα, η επιτάχυνση στη διαδικασία έκδοσης των πορισμάτων για περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ή η αναθεώρηση παμπάλαιων, βασιλικών διαταγμάτων για την προστασία αρχαιολογικών χώρων. «Δεν θέλουμε την καταπάτηση, αλλά την ανάδειξη τέτοιων χώρων» τονίζει η ίδια.
Σχόλια Facebook